E – sanatatea

Sfaturi si stiri pentru si despre sanatatea TA!!!

Infecțiile de Tract Urinar în Sarcinã Infecțiile de Tract Urinar în Sarcinã
Infecțiile de Tract Urinar includ : uretrită, cistitã și pielonefritã. Sunt caracterizate de prezenta microorganismelor în proba de urinã prelevată corespunzător, fără contaminare. Microorganismele... Infecțiile de Tract Urinar în Sarcinã

Infecțiile de Tract Urinar includ : uretrită, cistitã și pielonefritã.

Sunt caracterizate de prezenta microorganismelor în proba de urinã prelevată corespunzător, fără contaminare. Microorganismele au capacitatea de a invada tesuturile aferente tractului urinar și structurilor adiacente.

Infecțiile de tract urinar inferior la femei– includ: cistita(la nivelul vezicii urinare), uretrita(la nivelul uretrei).

Infecțiile de tract urinar superior la femei– includ : pielonefritele (implicã rinichii).

Trebuie precizat faptul cã cel mai comun patogen implicat în infecțiile de tract urinar necomplicate este Escherichia Coli, responsabil de cel putin 80% pânã la 90% din totalul infecțiilor dobândite în comunitate.

In cele ce urmează vom vorbi despre Infecțiile de tract urinar la femeia gravidã.

  • Sarcina este o perioada frumoasã din viață unei femei, însă este și o perioada vulnerabilã, atât la nivel emoțional, cât și în ceea ce privește starea de sănătate.
  • Este binecunoscut faptul ca în perioada sarcinii, imunitatea poate scădea și astfel se pot dobândi diverse infecții.
  • Printre cele mai cunoscute afecțiuni care pot apărea în perioada sarcinii sunt Infecțiile de Tract Urinar.
  • Cauza infecțiilor urinare la femeia gravidã- reducerea volumului de urină stocat în vezica urinară prin compresia mecanică realizată de uterul gravid sau de capul fătului.

Pentru pacientele cu bacteriurie semnificativã simptomaticã sau asimptomatică este recomandat tratament pentru evitarea eventualelor complicații pe parcursul sarcinii, căci o infecție netratată poate afecta atât mama cât și fătul.

Terapia ar trebui sa includă un agent antimicrobian(antibiotic) cu potențial relativ scăzut de reacții adverse.

Printre antibioticele SIGURE în sarcina se regăsesc :

  • Penicilinele : Amoxicilina : 500mg administrat la 6 sau 8 ore sau în combinație Amoxicilina+Acid Clavulanic(Augmentin) : 1000mg administrat la un interval de 12 ore.
  • Cefalosporinele : Cefuroxima(Zinnat) : 500 mg administrat la 12 ore, Cefixima(Eficef/ Xifia): 200 mg administrat la 12 ore/400 mg administrat la 24 de ore; Cefalexina : 500 mg administrat la 6 sau 8 ore.
  • Tratamentul cu antibiotic se recomandã a se administra timp de 7 zile!

Antibiotice CONTRAINDICATE în Sarcinã!

  • Tetraciclinele(Tetraciclina, Doxicilina) trebuie evitate din cauza efectului teratogen(risc de malformații)
  • Sulfonamidele(una dintre cele mai cunoscute sufonanamide este Sumetrolimul/Tagremin-vechiul Biseptol de odinioară) nu se administrează în ultimul trimestru, deoarece pot determina encefalopatie bilirubinica și hiperbilirubinemie
  • Fluorochinolonele(Ciprofloxacina=Cifran,Ciprinol, Cuminol; Levofloxacina=Tavanic,Fleraday; Moxifloxacina=Moflaxa, Avelox, Norfloxacina=Nolicin) nu sunt recomandate, deoarece pot inhiba formarea cartilajelor și a oaselor nou-născutului.

În încheiere, trebuiesc precizate următoarele aspecte foarte importante :

-antibioticul trebuie prescris de către medicul ginecolog în urma analizei de urocultura Pozitivă și după ce a studiat raportul beneficiu adus de antibiotic versus riscul pe care l-ar putea avea asupra mamei sau fătului

-antibioticele se eliberează strict pe bazã de rețetã și pe baza recomandării medicului ginecolog.

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Pareri

Intrebari Frecvente