Aftele bucale sunt ulcere superficiale sau profunde care pot apărea oriunde pe mucoasa cavității bucale. Sunt cele mai întâlnite tipuri de ulcere bucale. Cel puțin una din 5 persoane dezvolta afte bucale într-un anumit stadiu al vieții sale .Se pare că femeile sunt afectate mai frecvent decât barbații. Aftele apar de obicei între vârstele de 10 și 40 de ani. Au un caracter recurent. Perioada de remisiune între apariția aftelor poate fi de zile, săptămâni, luni sau ani. Aftele vor apărea din ce in ce mai rar la vârsta adultă.
Aftele apar de obicei pe zonele mobile ale cavității bucale, cum ar fi limba sau fața internă a buzelor și obrajilor și la baza gingiilor. Ulcerul începe ca o umflatură mică roșie și sensibilă care dă senzația de arsură pentru intervalul de o zi. Aftele rupte sunt acoperite cu o membrană galbenă sau albă și marginite de un halou roșu.
Cu toții cunoaștem senzația dureroasă dată de afte. Astfel că, reducerea durerii și duratei ulcerării sunt țintele tratamentului.
Variantele de tratament sunt :
Preparatele pe bază de clorhexidină sunt foarte eficiente în tratarea aftelor : astfel avem o gamă largă de ape de gură, gen : Ossidenta cu aromă de cireșe/ mentă, Aslamed Apă de Gură cu Clorhexidină, Corsodyl .
Tot la capitolul preparate cu clorhexidină avem : comprimatele pentru supt Hexoraletten N – Indicate atât în tratarea durerilor în gât cât și a aftelor câte 1-3 comprimate de supt/ zi(adulți și copii peste 12 ani).
O substanță foarte eficace în tratarea aftelor este benzidamida . Această substanță se regăsește în preparate farmaceutice din gama Tantum Verde. Această gamă cumprinde :
Tantum Verde comprimate pentru supt indicate atât în tratarea durerilor în gât cât și a aftelor câte 1-3 comprimate de supt/ zi (adulți și copii peste 12 ani), Tantum Lemon comprimate pentru supt (varianta cu aromă de lămâie)
Tantum Verde Apă de Gură (Soluție) indicată în procesele inflamatorii, se recomandă administrarea a câte 15 ml solutie pentru gargarisme Tantum Verde, nediluată, de 2-3 ori pe zi, sub formă de gargară, după mese. Soluția se poate administra și sub formă diluată, cu ajutorul recipientului gradat, pentru spălături bucale zilnice, pentru igiena orala. Se diluează cu apă 15 ml soluție pentru gargarisme (până la limita a 30 ml a recipientului gradat) și se administrează de 2-3 ori pe zi, după mese.
Tantum verde spray (0,3% pt adulți) se administrează 2 până la 4 doze de 2-6 ori zilnic.
Tantum Verde spray (0,15% pt copii ) se administrează Adulți : 4 până la 8 doze de 2-6 ori zilnic, Copii (6-12 ani) : 4 doze de 2-6 ori/zi, Copii sub 6 ani : o doza pentru fiecare 4 kg de greutate corporala , pana la doza maxima recomandata , echivalenta cu 4 doze de 2-6 ori pe zi.
Continuăm apoi cu altă gamă celebră : Gengigel – produse pe bază de acid hialuronic, care reface structura țesutului lezat de ulcerație .
Gengigel Apă de Gură indicată în stări inflamatorii: gingivite, hemoragii, retractii gingivale, parodontite. Se administrează Timp de 1-2 minute clătiți cu 10ml (o doză).Compoziția este gata pregatită pentru a fi folosită, nu mai trebuie diluată.
Gengigel Spray se administrează 1 sau 2 pulverizări pe țesutul inflamat sau traumatizat .
Gengigel Gel se administrează adulților până la cinci aplicări pe zi timp de 3-4 saptamani, continuând până la dispariția simptomelor.
Există variante și pentru cei mici, dar și pentru cei foarte mici (purtătorii de scutec) : astfel există Gengigel Junior pentru copii între 7- 14 ani și Gengigel Baby pentru copii între 0-6 ani (indicat în special în erupțiile dentare).
Continuăm apoi cu soluția buco-faringiană Aftalizol indicată în tratamentul stomatitelor aftoase de etiologie variabilă, stomatitelor microbiene sau iniţial virale şi apoi suprainfectate, stomatitelor micotice. Se administrează o ½ linguriţă soluţie bucofaringiană Aftolizol de 3-5 ori pe zi. Soluţia bucofaringiană se menţine în cavitatea bucală timp de 3-5 minute (asigurându-se acoperirea întregii suprafeţe a mucoasei bucale), după care se înghite. Durata tratamentului este de 10-14 zile (uneori mai mult).
Mai avem Soluție contra aftelor bucale – este o soluție alcoolică dezinfectantă cu anestezic local; soluția se pipetează pe un tampon de vată/ compresă sterilă și se badijonează zona afectată la un interval de 2 ore față de mese.
Am să închei cu un produs foarte, foarte bun (eu personal îl recomand). Dr. Geske- Antiviral – un spray care calmează durerea, senzația de arsură, de corp străin la nivelul mucoasei bucale, împiedică recidivarea infecțiilor virale și regenerează mucoasa bucală sensibilă și iritată.
După produsele farmaceutice, am să adaug și un preparat elaborat în farmacie. Și anume Glicerina cu Nistatin (Stamicin). Acesta este preparat în farmacii, de unde îl putem și cumpăra. Se administrează de la cel mai mic (sugar) până la cel mai mare (adult) sub formă de badijonaj pe zonele afectate de 2-3 ori pe zi. Cu condiția să precizăm farmacistului pentru cine este preparatul, pentru a știi cât de concentrat îl elaborează.
Similare