E – sanatatea

Sfaturi si stiri pentru si despre sanatatea TA!!!

Suplimentele cu Acid Folic sau Folat in sarcina Suplimentele cu Acid Folic sau Folat in sarcina
Suplimentele cu Acid Folic sau Folat sunt esentiale atunci cand planuim o sarcina, astfel ca ideal ar fi sa se administreze pre-conceptional cu 3... Suplimentele cu Acid Folic sau Folat in sarcina

Suplimentele cu Acid Folic sau Folat sunt esentiale atunci cand planuim o sarcina, astfel ca ideal ar fi sa se administreze pre-conceptional cu 3 luni inainte si minim primele 3 luni de sarcina, medicul specialist va hotari durata tratamentului.

Acidul folic este forma sintetica a vitaminei B9, astfel ca trebuie transformat in forma activa a acesteia, cunoscută și sub denumirea de 5-MTHF, pentru ca organsimul sa o poată utiliza. Organismul transforma acidul folic in forma sa activa sub actiunea enzimei MTHFR. 

Tinand cont de informatiile de mai sus, este foarte important de stiut ca anumite persoane au mutații genetice care fac această enzimă mai puțin eficientă în transformarea acidului folic în 5-MTHF.

Astfel femeilor cu mutatii genetice ale enzimei MTHFR TREBUIE sa li se administreze forma de FOLAT (forma activa a Acidului Folic) pre-conceptional si in timpul sarcinii si NU Acidul Folic simplu, deoarece ele nu au prezenta acea enzima ce transforma Acidul Folic in forma activa.

De aceea ar fi indicat inainte de planuirea unei sarcini, sa se investigheze si Profilul de Trombofilie, deoarece prin acele analize se pot afla informatii despre mutatia enzimei MTHFR.

Spun acest lucru deoarece sunt foarte multe femei care administreaza Acid Folic, ele avand mutatia enzimei MTHFR, astfel ca acest tratament este inutil si ineficient sarcinii..

Care este Rolul Acidului Folic si al Folatului ?

  • ajută la prevenirea avortului spontan și a malformațiilor congenitale majore ce pot apărea la făt (defectele de tub neuronal, spina bifida și anencefalia)
  • acidul folic reduce riscul de apariție a defectelor de tub neuronal la făt, pe toată durata sarcinii. Este recomandat ca femeile însărcinate să ia 600-800 mcg de acid folic în fiecare zi prin consumul de alimente bogate în această vitamină sau prin administrarea de suplimente cu o lună înainte de concepție. Femeilor care au întâmpinat probleme de acest gen în timpul unei sarcini anterioare li se recomandă să ia câte 4000 mcg de acid folic zilnic. 
  • femeile care iau acid folic cu 12 luni înainte de a rămâne însărcinate au un risc cu 50% mai mic de a naște copii prematuri. 
  • Ca si forma de Folat, recomand FOLATE SOLGAR 400mg : 1 comprimat pe zi.
  • Ca si forma de Acid Folic, este recomandat Acifol 5mg : 1 comprimant pe zi.

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Pareri

Intrebari Frecvente