Sindromul de ochi uscat
Sfaturi utile ianuarie 17, 2012 Elle 0
In mod normal suprafata ochiului (corneea) trebuie sa fie permanent umeda. Sindromul de ochi uscat (keratita sicca) apare datorita lipsei indelungate de lubrefiere si imidificare a ochiului. In consecinta, partile anterioare ale ochiului sufera o iritatie constanta, pana la inflamatie.
Cum depistam sindromul de ochi uscat?
Testul Schirmer este folosit de peste un secol. El consta in masurarea gradului de umezire a ochiului cu ajutorul unei benzi de hartie de filtru, plasata in fundul de sac conjunctival inferior. Se masoara dupa 5 minute lungimea hartiei de filtru umezita fara a se considera primii 5 mm. Sub 10 mmse considera hiposecretie lacrimala, intre 10 si 30 mm secretia este normala. Aceste valori sunt arbitrare si aproximative si aproximative si sunt supuse numeroaselor variabile dintre care varsta este cea mai importanta.
Peste 60 de ani secretia lacrimala reflex involueaza, iar testul Scrimer trebuie sa ramana superior egal cu 10mm. Datorita variatiilor secretiei lacrimale, testul Schirmer trebuie facut intre oree 8 si 17.
O alta metoda de apreciere cantitativa a secretiei lacrimale consta in masurarea timpului de rupere a filmului lacrimal. Filmul lacrimal se subtiaza intre doua clipiri. Se materializeaza filmul lacrimal instiland o substanta coloranta in fundul de sac conjunctival inferior.
Pacientul e pus sa clipeasca de mai multe ori si se asteapta cateva momente. Se cere acestuia sa ramana cu ochii mari deschisi privind drept inainte si se examineaza filmul lacrimal la biomicroscop. Se masoara timpul ce separa ultima clipire de aparitia primei zone uscate pe cornee, marcand ruptura filmului lacrimal.
Daca timpul mediu e superior valorii de 25 de secunde, filmul lacrimal e stabil; daca e inferior valorii de 10 secunde, filmul e instabil. Exista variatii legate de sex si de varsta. De exemplu, la barbati timpul de rupere a filmului lacrimal este mai lung decat la femei.
Semnele sindromului de ochi uscat
Semnele sindromului de ochi uscat sunt : senzatia permanenta de uscaciune, de mancarime si de arsura la nivelul ochilor- acea senzatie de “nisip in ochi”. Aceste simptome pot fi de ajuns pentru ca oftalmologul dumneavoastra sa puna diagnosticul de ochi uscat. Uneori s-ar putea sa doreasca sa masoare cantitatea de lacrimi din ochi (Test Schirmer).
Tratament
Oftalmologul va poate prescrie lacrimi artificiale ziua, geluri lacrimale noaptea.
Acestea sunt picaturi de ochi lubrifiante care pot ameliora senzatia de uscaciune si mancarime. In ultimul timp au aparut lacrimi artificiale pe baza de hialuronat de sodiu, o substanta foarte apropiata din punct de vedere al caracteristicilor de lacrimile naturale.
Compozitia omogena a hialuronatului duce la :
– distributia omogena a picaturilor pe toata suprafata corneei;
– vascozitatea uniforma;
-stabilitate mai buna a filmului lacrimal;
-normalizare a tensiunii superficiale a filmului lacrimal;
-adeziune mai buna la celulele corneo conjunctivale;
-remanenta mai buna in cornee;
-reducere a cazurilor de alergie si intoleranta;
-posibilitatea repetarii administrarilor pe parcursul zilei pana la refacerea conditiilor lacrimale normale;
Cele mai noi lacrimi artificiale contin hialuronat de sodiu si aminoacizi cu o compozitie asemanatoare lacrimilor naturale. Folosirea unor lacrimi artificiale sigure, fara conservanti traditionali, si care sa contina hialuronat de sodiu si aminoacizi este importanta pentru refacerea calitativa si cantitativa a filmului lacrimal si a suprafetei oculare conferind pacientilor cu sindrom de ochi uscat confortul si starea de bine de care au nevoie.
No comments so far.
Be first to leave comment below.