E – sanatatea

Sfaturi si stiri pentru si despre sanatatea TA!!!

Motivul stiintific pentru care bebelusii dorm chiar şi 16 ore pe zi Motivul stiintific pentru care bebelusii dorm chiar şi 16 ore pe zi
Potrivit cercetătorilor Universităţii de Stat din Washington, oamenii intră într-un stadiu de somn profund (paradoxal) atunci când visează. Mai mult, această fază a somnului... Motivul stiintific pentru care bebelusii dorm chiar şi 16 ore pe zi

Potrivit cercetătorilor Universităţii de Stat din Washington, oamenii intră într-un stadiu de somn profund (paradoxal) atunci când visează. Mai mult, această fază a somnului are un rol esenţial în dezvoltarea creierului la bebeluşi.

În timpul somnului paradoxal, se înregistrează fenomenul de mişcare oculară rapidă.  Faza mai este cunoscută drept REM (rapid eye movement).

La nou-născuţi, somnul paradoxal ocupă jumătate din timpul de somn, după care procentul este tot mai mic, odată cu înaintarea în vârstă. În cazul bebeluşilor, somnul ocupă cea mai mare parte a timpului. Astfel, un bebeluş poate să doarmă 16-17 ore pe zi, în reprize mai lungi (3-4 ore) sau mai scurte (30 de minute).

Specialiştii spun că somnul dă undă verde plasticităţii cerebrale – capacitatea creierului de a forma noi conexiuni. Bebeluşii au nevoie de somn pentru a-şi dezvolta funcţiile cognitive, precum memoria, limbajul, gândirea şi învăţarea.

„Somnul paradoxal atinge timpul maxim în debutul vieţii omului, dar rolul său în dezvoltarea creierului rămâne, deocamdată, în mare parte necunoscut”, au declarat cercetătorii americani. De exemplu, dacă la bebeluşi somnul paradoxal atinge 50% din timpul total de odihnă, la bătrâni procentul scade la sub 15%.

Sursa Descopera.ro

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Pareri

Intrebari Frecvente

somnul rem la bebelusi |