E – sanatatea

Sfaturi si stiri pentru si despre sanatatea TA!!!

Frumusete… periculoasa Frumusete… periculoasa
Un recent studiu realizat de specialiştii din Marea Britanie a demonstrat faptul că, într-un singur an, epiderma femeilor absoarbe circa 2,3 kilograme de substanţe... Frumusete… periculoasa

Un recent studiu realizat de specialiştii din Marea Britanie a demonstrat faptul că, într-un singur an, epiderma femeilor absoarbe circa 2,3 kilograme de substanţe toxice din produsele cosmetice utilizate.

În urma acestor cercetări s-a constatat că ritualul de îngrijire şi machiaj al unei femei presupune că ea „găzduieşte“ 515 substanţe chimice sintetice diferite pe corpul ei în fiecare zi. Un alt studiu, dat publicităţii de revista In-Cosmetics, având la bază cercetările biochimistului Richard Bence, care, timp de trei ani, a analizat toate substanţele prezente în cosmeticele uzuale, a demonstrat că, într-un singur an, epiderma femeilor absoarbe circa 2,3 kilograme de substanţe toxice din produsele cosmetice utilizate.

De asemenea, acesta atrage atenţia asupra faptului că, atunci când sunt amestecate, substanţele chimice pot avea efecte mult mai puternice asupra pielii. De departe, cel mai periculos produs cosmetic este vopseaua de păr, deoarece riscul apariţiei eczemelor, în urma folosirii acesteia, este destul de ridicat. În opinia specialiştilor, vopsirea permanentă a părului are efecte grave asupra sănătăţii. În urma a doi ani de studii, specialiştii au constatat că produsele cosmetice de colorare a părului pot da reacţii alergice destul de severe, precum eczeme, mâncărimi sau înroşirea scalpului, a feţei şi a gâtului. De-a lungul monitorizării, s-au înregistrat şi alte efecte, precum inflamări în zona frunţii şi în jurul ochilor. Simptomele apar de obicei la o zi sau două după ce o persoană s-a vopsit şi pot persista o săptămână sau chiar câteva luni. Studiile realizate de Institutul American de Oncologie arată că vopseaua de păr conţine până la 5.000 de substanţe chimice, unele dintre ele putând avea potenţial ridicat de a provoca apariţia cancerului.

Produse nocive

Dintre substanţele chimice care se găsesc în compoziţia produselor cosmetice uzuale, cele mai periculoase sunt parabenii. Aceşti conservanţi sunt utilizaţi în aproape toate produsele pentru piele şi păr: săpun, şampon, deodorant şi loţiuni pentru bebeluşi. În ciuda faptului că sunt extrem de utili în stoparea dezvoltării bacteriilor, specialiştii au constatat că parabenii mimează efectele estrogenului, hormonul sexual feminin, care contribuie la dezvoltarea tumorilor canceroase. În general, parabenii sunt derivaţi din petrol şi apar pe etichetă sub diverse denumiri: propyl/methyl/ isobutyl/ butyl/ethyl paraben. În prezent, parabenii sunt catalogaţi drept substanţe cu potenţial cancerigen, în ciuda faptului că nici un studiu nu a reuşit să dovedească acest lucru. Cu toate că efectul nociv al parabenilor asupra organismului se cunoştea de mulţi ani, teama faţă de parabeni s-a accentuat în anul 2004, după ce un grup de cercetători britanici de la Universitatea Reading a descoperit aceste chimicale în ţesutul tumoral provenit de la 40 de femei diagnosticate cu cancer de sân. Mai mult de atât, cercetătorii de la Universitatea de Medicină din Prefectura Kyoto sugerează că anumiţi parabeni care până acum au fost consideraţi siguri, cum ar fi metilparabenul, pot evolua şi deveni toxici atunci când sunt expuşi la lumina soarelui. Aceştia pot provoca îmbătrânirea prematură a epidermei şi determina un risc crescut de cancer de piele. Însă nu doar parabenii sunt problema.

O banală sticlă de parfum conţine nu mai puţin de 250 de substanţe chimice, dintre care cea mai periculoasă este benzaldehida, care poate provoca iritaţii sau tulburări hormonale. De asemenea, lacul de unghii şi oja sunt considerate un adevărat cocteil de chimicale. Substanţele toxice regăsite în aceste produse cosmetice pot distruge sistemul imunitar, provoacă reacţii alergice şi afectează sistemul reproducător, ducând chiar la apariţia infertilităţii. Specialiştii spun că o mare parte dintre produsele de colorare sau de curăţare a unghiilor conţin o substanţă chimică denumită dibutilftalat, care ar trebui evitată în timpul sarcinii şi alăptării. Oja conţine 31 de substanţe chimice. La fel de periculos pare a fi şi rujul, care conţine 33 de substanţe chimice, cea mai periculoasă dintre acestea fiind metacrilatul de polimentil. Acesta poate creşte riscul apariţiei alergiilor şi chiar a cancerului.

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Pareri

Intrebari Frecvente