Cele 14 Alimente Care Ne Cresc Nivelul De Fericire
Stiri Medicale iunie 17, 2022 Elle 0
Responsabile pentru mâncatul fericit sunt proteinele, triptofanul, omega-3, antioxidanți ca bioflavonoide și polifenoli, folat, magneziu, vitamina C, vitamina B12, cupru, zinc.
Alimentele fericite sunt cele care îmbunătățesc starea de spirit și sănătatea mintală, făcând acest lucru prin furnizarea anumitor substanțe nutritive care ajută corpul să producă mai multa serotonină = hormonul fericirii.
Top 14 alimente care cresc nivelul de fericire:
1. Ciocolata neagră – Ciocolata neagră are capacitatea de a ridica starea de spirit aproape instantaneu datorită prezenței unor compuși precum teobromina și feniletilamina, care acționează ca „antidepresive naturale” și triptofan, care ajută creierul să producă serotonină.
2. Somon și alți pești grași – Peștele gras, cum ar fi somonul sălbatic, sardinele și anșoa, sunt cele mai bune surse alimentare de acizi grași omega-3, care vă pot îmbunătăți starea de spirit și pot combate inflamația și depresia.
Totodata, fiind sățioase, astfel pot preveni foamea, care este asociată cu schimbările de dispoziție.
3. Iaurtul – Fiind un aliment fermentat, iaurtul (precum și alte produse lactate fermentate, cum ar fi chefirul) conține probiotice care menține un mediu intestinal sănătos. Un intestin sănătos înseamnă o mentalitate mai fericită.
4. Fructe de pădure – Fructele de pădure sunt foarte bogate în vitamina C și alți antioxidanți care protejează creierul de stresul oxidativ. În plus, oferă alți nutrienți importanți pentru procesele cognitive, inclusiv cuprul și acidul folic.
5. Ulei de măsline – Considerat a fi una dintre cele mai sănătoase grăsimi existente, uleiul de măsline oferă acizi grași mononesaturați despre care se știe că au efecte antiinflamatorii și neuro-protectoare.
Persoanele care consumă mult ulei de măsline în dieta lor, inclusiv cei care urmează o dietă mediteraneană, au tendința de a experimenta mai puțină depresie și o funcționare cognitivă mai bună la vârsta înaintată.
6. Nuci – Cu aportul lor de omega-3 pe bază de plante, vitamina E și alți antioxidanți, plus multe minerale, nucile sunt printre cele mai recomandate alimente pentru sănătatea creierului și cognitivă. De fapt, un studiu a constatat că persoanele care consumă în mod regulat nuci ca parte a unei diete antiinflamatorii au beneficiat de o protecție sporită împotriva dezvoltării depresiei
7. Semințe de in – Semințele de in sunt considerate un aliment fericit, deoarece sunt pline de omega-3 cunoscute sub numele de acid alfa-linolenic (ALA), plus lignani care au efecte antioxidante și tipuri de fibre atât solubile, cât și insolubile.
8. Banane – Bananele sunt o sursă bună de carbohidrați și electroliți, care ajută la furnizarea de energie creierului și corpului, precum și triptofan, un aminoacid despre care s-a demonstrat că are proprietăți calmante, deoarece stimulează eliberarea de serotonină.
9. Ouă – Ouăle, în special gălbenușul, sunt una dintre cele mai bune surse de compus numit colină, care ajută la stimularea funcției creierului, inclusiv prin sprijinirea învățării și a memoriei. Ouăle vă oferă, de asemenea, proteine și vitamina B12, care sunt necesare pentru a vă menține energia.
10. Fulgi de ovăz și alte cereale integrale – Cerealele integrale, cum ar fi ovăzul, quinoa, hrișca etc., sunt bogate în fibre, minerale și chiar unele proteine pe bază de plante. Ele susțin sănătatea intestinală, deoarece „hrănesc” microbii probiotici sănătoși care joacă un rol în reglarea inflamației și a producției de hormoni.
11. Verdețuri – Verziturile precum varza, spanacul, si altele conțin folati, despre care s-a demonstrat ca ajuta la protejarea împotriva depresiei. Legumele verzi sunt, de asemenea, bogate în antioxidanți și alți nutrienți care ajută la liniștea minții și a corpului, inclusiv magneziul, care poate ajuta la relaxarea musculară și la digestie.
12. Turmeric – Turmericul are proprietăți antiinflamatorii și a fost asociat cu îmbunătățirea stării de spirit și a sănătății mintale în studii, iar cercetătorii cred că turmericul poate funcționa prin afectarea pozitivă a nivelurilor de serotonină și dopamină, protejând creierul și mitocondriile de leziuni și sporind rezistența împotriva efectelor negative ale stresului.
13. Ceai verde – In ceaiul verde veți găsi compusul neuroprotector numit epigalocatechin-3-galat ( EGCG ), care este legat de beneficii, inclusiv concentrare și atenție sporite, perspectivă, calm și percepție îmbunătățită asupra stresului. Bucurați-vă de două până la patru căni de ceai verde pe zi pentru cele mai multe beneficii, care includ și combaterea inflamației.
14. Cafea – Cafeaua este una dintre cele mai populare băuturi la nivel mondial, în mare parte datorită conținutului său de cofeină, care este energizantă și cunoscută că crește motivația și concentrarea. Cafeaua este, de asemenea, bogată în antioxidanți, iar consumul a fost, de asemenea, asociat cu un risc redus de depresie.
No comments so far.
Be first to leave comment below.