E – sanatatea

Sfaturi si stiri pentru si despre sanatatea TA!!!

Terapia Nefarmacologicã în Osteoporozã Terapia Nefarmacologicã în Osteoporozã
Osteoporoza este o afecțiune osoasă caracterizata prin densitate osoasa scăzută, deteriorarea structurii osoase și compromiterea rezistentei osoase, predispunand la fracturi. Întreaga populație ar trebui... Terapia Nefarmacologicã în Osteoporozã

Osteoporoza este o afecțiune osoasă caracterizata prin densitate osoasa scăzută, deteriorarea structurii osoase și compromiterea rezistentei osoase, predispunand la fracturi.

Întreaga populație ar trebui sa aibă o dieta echilibrata, cu un aport adecvat de Calciu și Vitamina D. Este de preferat ca necesarul zilnic de calciu sa fie asigurat prin alimentație.

  • Se poate calcula cantitatea de Calciu dintr-o porție a unui produs alimentar prin adăugarea unui zero la procentul din doza zilnică recomandata, care apare pe etichetele produselor alimentare. O porție de lapte (240ml) conține 30% din cantitatea zilnică recomandata de calciu; este echivalentul a 300mg de Calciu pe porție.
  • Pentru a calcula cantitatea de vitamina D dintr-o porție de mâncare, se înmulțește cu 4 procentul din doza zilnică recomandata menționată pe eticheta. De exemplu, 20% vitamina D= 80UI
  • Consumul de alcool nu ar trebui sa depășească 10-120g pe zi pentru femei și 20-30 g pe zi pentru bărbați.
  • Ideal, aportul de cafeină ar trebui limitat la cel mult 2 căni de cafea pe zi.
  • Renunțarea la fumat contribuie la optimizarea masei osoase de vârf, la minimizarea pierderii osoase cu reducerea consecutiva a riscului de fracturi.
  • Exercițiile fizice aerobice de susținere folosind greutatea corporala și cele de întărire a musculaturii pot reduce riscul de căderi și fracturi prin îmbunătățirea forței musculare, a coordonării, a echilibrului și a mobilității.
  • Programele multifactoriale de prevenire a căderilor pot reduce căderile, fracturile și apariția altor leziuni, diminuând numărul de internări în spital sau centre de îngrijire.
  • Vertebroplastia si cifoplastia implica injectarea de ciment în vertebrele fracturate pentru pacienții cu durere debilitanta ca urmare a fracturilor de compresiune. Procedurile pot reduce durerea la unii pacienți, dar pot fi de asemenea asociate cu complicații.

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Pareri

Intrebari Frecvente