E – sanatatea

Sfaturi si stiri pentru si despre sanatatea TA!!!

Rosul unghiilor..un gest inofensiv sau tulburare obsesiv-compulsiva ? Rosul unghiilor..un gest inofensiv sau tulburare obsesiv-compulsiva ?
Rosul unghiilor este un obicei des intalnit la milioane de oameni de pe intreg mapamondul. Desi il privim ca pe un gest inofensiv medicii... Rosul unghiilor..un gest inofensiv sau tulburare obsesiv-compulsiva ?

Rosul unghiilor este un obicei des intalnit la milioane de oameni de pe intreg mapamondul. Desi il privim ca pe un gest inofensiv medicii psihologi avertizeaza insa ca obiceiul poate avea la baza afectiuni mentale periculoase.

Un lucru e sigur.. si anume ca milioane de persoane din lumea intreaga isi rod unghiile, fie ei copii sau adulti. Cu toate acestea, medicii psihologi avertizeaza ca acest gest automutilant are la baza o afectiune mentala destul de serioasa. Conform medicilor specialisti, rosul unghiilor se poate transforma intr-un viciu foarte periculos, fiind mai greu de renuntat la el decat fumatul. Cadrele medicale au desfasurat o serie de studii cu privire la acest obicei si se gandesc serios sa schimbe incadrarea acestuia de la un gest inofensiv la tulburare obsesiv-compulsiva .

Astfel ca, Asociatia Psihiatrica din Statele Unite ale Americii se pregateste sa incadreze rosul unghiilor sub categoria gesturilor automutilante in urmatorul numar al Manualului de Diagnostic al Bolilor Mintale.

Mai mult de atat, rosul unghiilor s-ar putea asemana cu comportamentul caracteristic sindromului ADHD, spun expertii medicali.

“La fel cum procedeaza pacientii care se trag de par sau isi cauzeaza rani pe suprafata pielii, gesturi automutilante, cei care isi rod unghiile pot ajunge sa fie incadrati in aceeasi categorie cu persoanele care sufera de instabilitate mentala, dar asta intr-o categorie foarte restransa de pacienti”, a explicat medicul Carol Mathews, psihiatru la Universitatea din Calofornia, conform NBC.

Rosul unghiilor este privit ca un obicei foarte grav atunci cand pacientul care il practica isi cauzeaza singur durere, neputand apoi sa isi mai foloseasca mainile deoarece ranile provocate pot duce la infectii severe.

De asemenea, atunci cand isi rod unghiile oamenii sunt expusi la o serie de boli, deoarece microbii pot fi astfel raspanditi din unghii pe buze sau direct in cavitatea bucala.

Un leac ceva mai neconventional pentru a putea renunta la rosul unghiilor, oferit de medici, este aplicarea pe unghii de zeama de lamaie sau sos iute, dar si impaturirea unghiilor in bandaje.

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Pareri

Intrebari Frecvente