E – sanatatea

Sfaturi si stiri pentru si despre sanatatea TA!!!

Mituri despre gripa Mituri despre gripa
Mitul 1: „Dacă ies cu părul ud, răcesc“ În realitate, „răcelile sunt cauzate de un virus, nu de părul ud. Întrucât nu este o... Mituri despre gripa

Mitul 1: „Dacă ies cu părul ud, răcesc“

În realitate, „răcelile sunt cauzate de un virus, nu de părul ud. Întrucât nu este o idee bună să îngheţaţi, mai bine îmbrăcaţi-vă bine atunci când vă expuneţi la frig“, a explicat Bonwit. După cum am menţionat, în spatele răcelii se află un virus care îşi poate „scoate colţii“ indiferent dacă aveţi părul ud sau uscat.

Mitul 2: Vaccinul antigripal cauzează răceala
În realitate, „vaccinul antigripal este o formă inactivă a virusului, de aceea este imposibil ca răceala să apară din cauza acestui vaccin. Pot apărea reacţii minore, de obicei dureri musculare în locul în care a fost realizată injecţia“, a spus Bonwit.

Mitul 3: Mâncarea alungă răcealaimages
„Cel mai bine este să vă asiguraţi că sunteţi bine hidrataţi şi că urmaţi o dietă echilibrată, în măsura în care se poate. Nu vă forţaţi copilul (sau pacientul) să mănânce în cazul în care are gripă, ci încercaţi să îi furnizaţi o cantitate suficient de mare de lichide şi o serie de electroliţi, precum sodiul şi potasiul. Surse bune sunt bananele, supele şi sucurile de fructe“, a explicat medicul american.

Mitul 4: Supa de pui ia răceala cu mâna
În realitate, „nu există probe suficiente care să demonstreze că supa de pui poate fi utilă în lupta împotriva gripei. Un mic studiu a demonstrat că poate contribui la reducerea răspunsului inflamator în tractul respirator, atunci când suntem bolnavi, îmbunătăţeşte fluxul de aer şi probabil ne hidratează. În orice caz, adevărul este că o astfel de supă nu e nerecomandată“, a mai spus Bonwit.

Mitul 5: Virusurile pot supravieţui câteva ore pe diferite suprafeţe
În realitate, „durata de supravieţuire a unui virus depinde de tipul de virus. Virusul gripei poate supravieţui între 8-12 ore pe suprafeţele dure, precum mobila, sau pe chiuvetele de inox. Pe suprafeţele moi nu au o durată prea lungă de viaţă. Oricum, este foarte bine să păstraţi o bună igienă a mâinilor. Dacă cineva de la dumneavoastră din casă este răcit, aveţi grijă să curăţaţi de mai multe ori toate suprafeţele dure cu dezinfectant“, a precizat medicul.

Mitul 6. Vitamina C ne ajută să scăpăm de răceală
Unele persoane au impresia „că, dacă iau o cantitate cât mai mare de vitamina C, scapă mai repede de răceală. Acest lucru nu este deloc adevărat, pentru că este foarte probabil ca organismul nostru să nu fie capabil să asimileze aşa multă vitamină C“, a explicat Andrew Bonwit. „Chiar dacă multe persoane ar băga mâna în foc, un dozaj mare nu este de ajutor. La fel de adevărat este că nu poate cauza nici daune. Puteţi avea o serie de beneficii în urma consumului de vitamina C în doze normale de integratori alimentari sau prin fructe cu un conţinut ridicat de vitamina C. Nu există o garanţie că vă veţi vindeca mai repede, dar, cu siguranţă, vă va ajuta“, a spus Bonwit.

Mitul 7: Zincul alungă mai repede răceala
În realitate, „părerile sunt împărţite. Câteva studii au demonstrat că pastilele pentru gât cu zinc s-au dovedit a fi de ajutor. Alte remedii pe bază de zinc, cum ar fi tampoanele nazale, au avut efecte secundare negative, cum ar fi pierderea simţului olfactiv. Pastilele pentru gât, cu zinc sau fără, contribuie la atenuarea simptomelor, astfel că, chiar dacă nu ne ajută să ne vindecăm mai repede, cel puţin calmează durerile de dinţi“, a explicat specialistul. El atrage însă atenţia că astfel de pastile nu trebuie administrate copiilor sub cinci ani, pentru că riscă să se sufoce.

Mitul 8: Somnul este foarte important pentru copiii contaminaţi cu un virus
„Somnul este extrem de important pentru a-i ajuta pe copii să combată un virus. Dacă sunt bolnavi, lăsaţi-i să doarmă. Aveţi însă grijă ca micuţul să nu prezinte dificultăţi atunci când se trezeşte, pentru că ar putea fi vorba de ceva mai serios. Este bine să vă asiguraţi că respiră regulat, dacă nu, chemaţi medicul“, a confirmat Bonwit.

Mitul 9: După trei zile, copilul (sau bolnavul) nu mai este contagios
În realitate, “fiecare virus este diferit, iar durata de timp în care o persoană poate fi contagioasă poate depinde şi de persoană, şi de virus. Un copil răcit, de exemplu, poate fi contagios timp de o săptămână“, a spus medicul.

Mitul 10: Antibioticele combat răceala
Această convingere este complet falsă, având în vedere că antibioticele combat doar infecţiile bacteriene. Iar răceala de sezon nu este produsă de o bacterie, ci de un virus.

    Pareri

    Intrebari Frecvente