E – sanatatea

Sfaturi si stiri pentru si despre sanatatea TA!!!

Meprobamatul – scos de pe piata romaneasca Meprobamatul – scos de pe piata romaneasca
Medicamentul Meprobamat 400 mg, comprimate – nu mai este  disponibil pe piata romaneasca. Asta pentru ca autorizatia de punere pe piata pentru medicamentele care... Meprobamatul – scos de pe piata romaneasca

Medicamentul Meprobamat 400 mg, comprimate – nu mai este  disponibil pe piata romaneasca. Asta pentru ca autorizatia de punere pe piata pentru medicamentele care contin meprobamat este suspendata, potrivit deciziei Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale (ANMDM), luata de comun acord cu compania farmaceutica Zentiva, parte a grupului Sanofi.

Medicamentul Meprobamat, folosit in tratamentul unor stari de anxietate si tensiune psihica si sindrom psihovegetativ a fost intial retras de pe piata franceza. Se pare ca autoritatea competenta din Franta, Agence francaise de securite sanitaire des produits de sante (AFSSAPS), pe baza rezultatelor evaluarii raportului beneficiu-risc pentru meprobamat, a decis suspendarea, pe teritoriul Frantei, a Autorizatiilor de punere pe piata pentru medicamentele care contin substanta activa meprobamat.

AFSSAPS a analizat activitatea de farmacovigilenta in perioada iulie 2009 – martie 2011 si a confirmat existenta riscului de coma si deces in caz de supradozaj, dar si aparitia de reactii adverse deosebit de grave, in special la pacientii cu varsta peste 65 de ani, in ciuda masurilor de reducere la minimum a riscului, printre care si reducerea numarului de comprimate pe ambalaj. De asemenea, expertii sustin ca existenta si riscul de abuz, in special din cauza nerespectarii indicatiilor terapeutice si a duratei tratamentului.

Desi medicamentul Meprobamat 400 mg, comprimate, cutie cu 20 comprimate APP 6840/2006/01, fabricat de compania Zentiva SA, este singurul medicament autorizat in Romania continand meprobamat, pe piata sunt disponibile alternative terapeutice.

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Pareri

Intrebari Frecvente