E – sanatatea

Sfaturi si stiri pentru si despre sanatatea TA!!!

Interacțiuni medicament – alimente Interacțiuni medicament – alimente
Foarte mulți dintre noi sunt străini față de interacțiunile dintre medicament și alimente care au loc în interiorul organismului nostru, dar iată că ele... Interacțiuni medicament – alimente

Foarte mulți dintre noi sunt străini față de interacțiunile dintre medicament și alimente care au loc în interiorul organismului nostru, dar iată că ele există! Și trebuie să cunoaștem câteceva despre acestea.

Alimentele bogate în fibre vegetale, prin adsorbție, întârzie absorbția unor medicamente ca de ex. Digoxina;

Alimentele bogate în vitamina B6 (ficat de vită, carne porc, ton; vegetale proaspete : avocado, fasole verde), consumate în cantități mari, pot stimula biotransformarea antiparkinsonianului levodopa (care se regăsește în medicamentul Madopar), cu diminuarea eficacității;

Alimentele bogate în vitamina K (ficat, ceai negru, cereale; vegetale proaspete : broccoli, conopidă, morcovi, soia, spanac, varză), consumate în cantități mari, pot reduce efectul anticoagulantelor(Sintrom, Trombostop, Acenocumarol) ;

Alimentele bogate în  tiramină (banane, brânzeturi fermentate, bere, ciocolată, cafea, ficat de pui, iaurt, pește afumat, struguri, vin roșu), consumate pe parcursul unui tratament antidrepresiv cu IMAO neselective (Iproniazida, Nialamină) , pot declanșa sindromul “cheeese effect” (manifestat cu stimulare cardiovasculară periculoasă : HTA paroxistică, tahicardie, aritmii, AVC);

Aminoacizii (din proteinele alimentare) pot intra în competiție directă cu medicamentele cu structură de aminoacid, pentru sistemele de transport activ (ex. levodopa și alfa-metildopa);

Cafeaua prezintă antagonism de efect (are efect de stimulare a secreției gastrice) și reduce eficacitatea antiulceroaselor ;

Băuturile acide (sucurile din fructe cu pH = 2,2-4,5; sifonul și coca-cola cu pH= 2,4-2,7; vinul cu pH= 2,3- 3,8 ) inflențează absorbția subtanțelor bazice și stabilitatea unor substanțe medicamentoase instabile la pH acid (ex. ampicilina, oxacilina, penicilina V, eritromicina bază). Aceste medicamente se administrează în general, la aproximativ 2-3 ore după masă, când pH-ul gastric este mai redus;

Ionul calciu din lapte formează chelați neabsorbabili cu tetraciclina;

Lactate (lapte, brânză, smântână, frișcă), în asociere cu antiacide ce conțin Carbonat de Calciu (Dicarbocalm, Rennie) în doze mari, timp îndelungat, prin sinergism chimic, pot induce sindromul “antiacide-lapte” (manifestat cu : hipercalcemie marcată, scăderea secreției de parathormon, osteoporoză și litiază calcică);

Laptele ridică pH-ul gastric spre alcalin, favorizând dezagregarea preparatelor enterosolubile în stomac, cu efecte nedprite (iritație gastrică sau degradarea substanței active);

Lichidele bogate în proteine (ex. supele de carne) cresc viteza circulației splanhnice, iar lichidele bogate în glucoză o scad, afectând absorbția medicamentelor;

Lichidele calde și alimentele bogate în proteine întârzie evacuarea stomacului, afectând  absorbția diferitelor medicamente.

    Pareri

    Intrebari Frecvente

    alimentatia in tratamentul cu sintrom | alimentatie tratament sintrom | alimente contraindicate in tratamentul cu sintrom | alimente cu sintrom | alimente interzise in asociere cu sintrom | alimente interzise in tratament cu sintrom | alimente interzise in tratamentul cu sintrom | alimente interzise la sintrom | alimente interzise sintrom | alimente nepermise cu sintrom | alimente permise in tratamentul cu sintrom | alimente permise la sintrom | coldrex maxgrip comprimate | coldrexmaxgrip comprimate | cum scapi de sintrom | despre interactiunea vimovo cu | despre medicamentul sintrom | ficatceai | imao neselective | interactiunea alimentelor cu medicamentele | interactiunea dintre alimente si medicamente | interactiunea dintre medicamente si alimente | interactiunea intre alimente | interactiunea laptelui cu medicamente | interactiunea medicamente alimente | interactiunea medicamentelor cu alimentele | interactiuni aliment medicament | interactiuni alimentare si medicamentoase ale anticoagulantelor | interactiuni calciu alimente | interactiuni medicament aliment | interactiuni medicamentoase cu alimente | interactiuni medicamentoase cu alimentele | interactiuni medicamentoase sintrom | interactiuni sintrom | interactiuni vimovo | medicamente similare sintrom | pH-ul sifonului | rennie medicament | sintrom | sintrom alimentatie | sintrom alimente contraindicate | sintrom alimente interzise | sintrom interactiuni | sintrom interactiuni medicamentoase | sintrom si alimentatia | trombostop | trombostopul si vinul | vimovo interactioneaza cu anticonceptionalele | vimovo interactiuni | vitamina b6 alimente | vitamina k | vitamina K si HTA |