Interacțiuni medicament – alimente
Sfaturi utile iunie 5, 2011 Elle 1
Foarte mulți dintre noi sunt străini față de interacțiunile dintre medicament și alimente care au loc în interiorul organismului nostru, dar iată că ele există! Și trebuie să cunoaștem câteceva despre acestea.
Alimentele bogate în fibre vegetale, prin adsorbție, întârzie absorbția unor medicamente ca de ex. Digoxina;
Alimentele bogate în vitamina B6 (ficat de vită, carne porc, ton; vegetale proaspete : avocado, fasole verde), consumate în cantități mari, pot stimula biotransformarea antiparkinsonianului levodopa (care se regăsește în medicamentul Madopar), cu diminuarea eficacității;
Alimentele bogate în vitamina K (ficat, ceai negru, cereale; vegetale proaspete : broccoli, conopidă, morcovi, soia, spanac, varză), consumate în cantități mari, pot reduce efectul anticoagulantelor(Sintrom, Trombostop, Acenocumarol) ;
Alimentele bogate în tiramină (banane, brânzeturi fermentate, bere, ciocolată, cafea, ficat de pui, iaurt, pește afumat, struguri, vin roșu), consumate pe parcursul unui tratament antidrepresiv cu IMAO neselective (Iproniazida, Nialamină) , pot declanșa sindromul “cheeese effect” (manifestat cu stimulare cardiovasculară periculoasă : HTA paroxistică, tahicardie, aritmii, AVC);
Aminoacizii (din proteinele alimentare) pot intra în competiție directă cu medicamentele cu structură de aminoacid, pentru sistemele de transport activ (ex. levodopa și alfa-metildopa);
Cafeaua prezintă antagonism de efect (are efect de stimulare a secreției gastrice) și reduce eficacitatea antiulceroaselor ;
Băuturile acide (sucurile din fructe cu pH = 2,2-4,5; sifonul și coca-cola cu pH= 2,4-2,7; vinul cu pH= 2,3- 3,8 ) inflențează absorbția subtanțelor bazice și stabilitatea unor substanțe medicamentoase instabile la pH acid (ex. ampicilina, oxacilina, penicilina V, eritromicina bază). Aceste medicamente se administrează în general, la aproximativ 2-3 ore după masă, când pH-ul gastric este mai redus;
Ionul calciu din lapte formează chelați neabsorbabili cu tetraciclina;
Lactate (lapte, brânză, smântână, frișcă), în asociere cu antiacide ce conțin Carbonat de Calciu (Dicarbocalm, Rennie) în doze mari, timp îndelungat, prin sinergism chimic, pot induce sindromul “antiacide-lapte” (manifestat cu : hipercalcemie marcată, scăderea secreției de parathormon, osteoporoză și litiază calcică);
Laptele ridică pH-ul gastric spre alcalin, favorizând dezagregarea preparatelor enterosolubile în stomac, cu efecte nedprite (iritație gastrică sau degradarea substanței active);
Lichidele bogate în proteine (ex. supele de carne) cresc viteza circulației splanhnice, iar lichidele bogate în glucoză o scad, afectând absorbția medicamentelor;
Lichidele calde și alimentele bogate în proteine întârzie evacuarea stomacului, afectând absorbția diferitelor medicamente.