E – sanatatea

Sfaturi si stiri pentru si despre sanatatea TA!!!

Dischinezia biliara. Alimente permise si interzise Dischinezia biliara. Alimente permise si interzise
Dischinezia biliara sau Fierea Lenesa este o tulburare de evacuare a vezicii biliare, tulburare ce poate fi data fie de vezica biliara, fie de... Dischinezia biliara. Alimente permise si interzise

Dischinezia biliara sau Fierea Lenesa este o tulburare de evacuare a vezicii biliare, tulburare ce poate fi data fie de vezica biliara, fie de canalul prin care bila circula de la vezica biliara la intestin.

Acesta afectiune este mai des intalnita, in special in jurul varstei de 40 ani, aceasta aparand in special din cauza obiceiurilor alimentare gresite sau a unor tulburari ale organelor invecinate (colita, gastrita sau chiar boli ginecologice).

Cele mai frecvente simptome din dischinezia biliara sunt : jena sau durere sub coaste sau in capul pieptului, durere ce poate radia in omoplatul drept, balonare, greata, voma, gust amar sau dureri de cap.

Ce alimente sunt permise in Dischinezia Biliara ?

Supe : supe de legume, fara grasimi, sarate moderat, supe de fulgi de ovaz, de orez, gris.

Legume : fasole verde, morcovi, dovlecei, gulii, conopida, spanac, salata verde, rosii, sub forma de salate sau pregatite fara ceapa si cu unt sau untdelemn crud (soteuri sau piureuri).

Cartofi copti in coaja sau fierti, serviti cu putin unt sau ulei, cu branza de vaca ori sub forma de piure cu lapte.

Carne (vita, vitel, miel, iepure de casa) slaba, curatata de piele si grasime si de preferat alba (gaina, pui, curcan) pregatita prin fierbere sau la gratar , sunca Praga, parizer, crenwusti.

Peste slab: salau, stiuca, biban

Grasimi : unt, untdelemn, ulei de masline

Oua moi : se consuma cu prudenta, dupa ameliorarea simptomelor.

Lapte si lactate : lapte dulce smantanit, lapte batut, iaurt smantanit, kefir, branza dulce de vaca, urda, branza de Olanda.

Paste fainoase : gris, orez, macaroane, fidea, tapioca, fulgi ovaz, in supe, budinci sau fierte si completate la masa cu unt proaspat, branza dulce, lapte.

Paine : prajita, paie veche de o zi, biscuiti.

Dulciuri si prajituri : pregatite cu putine oua si foarte putina grasime, prajituri uscate, prajituri cu miere, aluaturi fragede, tarte cu fructe sau marmelada, placinta cu mere sau branza dulce, gemuri, dulceturi, miere.

Fructe : (crude, coapte la cuptor, sub forma de compoturi, gem, jeleuri): mere, prune, citrice, fragi, capsuni, zmeura, pepene verde, struguri, smochine.

Bauturi : apa minerala, limonada, sucuri de fructe, ceaiuri de plante (menta, sunatoare, musetel, anghinare, tei, macese, coada soricelului).

ALIMENTE INTERZISE

Supe : supe grase

Legume : legume uscate (fasole, linte, mazare), sparanghel, varza, vinete, rosii in cantitati mari si necojite, ardei iute, ciuperci, ridichi, ceapa, usturoi, telina, praz, muraturi.

Carne : de porc, rata, gasca, vanat, carnea prajita, carnea conservata prin afumare, mezeluri, sunca grasa, organe (creier, ficat, rinichi)

Peste gras : cega, somn, icre de peste, raci, fructe de mare

Grasimi : untura, slanina

Oua sub forma de omleta sau ochiuri, precum si maioneza.

Lapte si lactate : lapte nesmantanit, branzeturi fermentate, smantana

Paine : calda, paine neagra, biscuiti cu grasime sau cacao.

Dulciuri si prajituri : cu creme grase, pregatite cu oua, cacao, frisca sau grasime, tort, inghetata, ciocolata.

Fructe : nuci, alune, migdale, masline

Condimente : piper, hrean, boia, dafin, mustar, otet

Bauturi : cafea, bauturi pe baza de cola, bere, vin, tuica.

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Pareri

Intrebari Frecvente