Cum tratam “crustele de lapte” la bebelusi?
Din farmacie martie 29, 2015 Elle 0
Dermatita seboreica infantila, cunoscuta popular sub denumirea de crusta de lapte, este o afectiune a pielii, foarte des intalnita la bebelusi care apare pe scalp si se prezinta sub forma unor scuame, coji aspre, grase de culoare alb-galbuie.
Chiar daca denumirea populara este de crusta de lapte , dermatita seboreica infantila nu are nicio legatura cu laptele. Denumirea vine de la faptul ca are aspectul unei cruste de lapte uscat, insa e bine de stiut ca este o afectiune cutanata care nu este cauzata de o infectie bacteriana, de alergie si nu are legatura cu igiena.
Este vorba pur si simplu de o acumulare de celule moarte, fixate pe piele de un exces de sebum.
Tratamentul dermatitei seboreice infantile
In majoritatea cazurilor nu este necesar un tratament special ci este suficienta doar o igiena normala, care include spalarea usoara cu apa calduta. Cojile vor cadea de la sine.
Pentru bebelusi, medicii pot prescrie anumite unguente pe baza de cortizon, care se aplica mai multe zile. In cazul copiilor mai mari, dermatitia este asociata cu matreata si de aceea medicii pot prescrie sampoane antimatreata sau sapunuri antifungice, pe baza de ketoconazol (2%).
Pana sa ajungeti la medic insa, puteti cere la farmacie o crema emolienta care inmoaie cojile si pe care o puteti aplica de 2 ori pe zi, inainte de baie sau inainte de culcare. Foarte eficiente sunt cremele pe baza de galbenele sau cele care contin vitamina E. Uleiul pe baza de ciubotica-cucului este si el foarte bun, fiind un antiinflamator natural. Uleiul de migdale hidrateaza, iar cremele pe baza de salvie sunt antibacteriene. Cel mai eficient este sa aplicati crema inainte de baie si sa o lasati sa actioneze cam 15 minute, apoi sa spalati bland piele cu un sampon delicat si cu apa calduta. Nu insistati aupra cojilor care nu se desprind pentru ca puteti provoca rani..
Un alt remediu il constituie pasta cu bicarbonat de sodiu, obtinuta dintr-o lingurita de bicarbonat dizolvat intr-o ceasca de apa calduta, in care se adauga apoi putin ulei pentru bebelusi. Aceasta se aplica pe crusta timp de 10 minute, apoi se clateste cu apa calduta.
Unii medici sustin ca sunt de evitat sampoanele, chiar daca ele sunt special create pentru copii, deoarece multe dintre ele pot agrava dermatita din cauza substantelor pe care le contin. Gelul de aloe sau uleiul de ceai verde sunt si ele remedii des folosite, insa daca se observa vreun efect negativ, tratamentul trebuie imediat intrerupt.
Cand trebuie sa ne ingrijoram?
Dermatita seboreica trece de la sine si este suficienta o igiena adecvata. Insa in unele cazuri pot aparea complicatii ce trebuie tratate cu atentie. Daca crusta devine rosiatica si iritata si se raspandeste si pe alte parti ale corpului sau daca observati ca bebelusul dezvolta si o infectie fugica bucala sau o dermatita de scutec persistenta, atunci s-ar putea sa fie nevoie de o interventie medicala de specialitate. Daca crusta incepe sa sangereze, ea poate deveni un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor. De obicei acest lucru se intampla atunci cand cauza este o infectie fungica si este nevoie de un tratament cu antibiotic pentru a rezolva problema.
Eu personal recomand un preparat din farmacie. Si anume Vaselina salicilica 1% (1g acid salicilic la 100 g vaselina farmaceutica), foarte, foarte eficienta. Acest unguent se aplica cu o zi inainte de baita pe cap.
No comments so far.
Be first to leave comment below.