E – sanatatea

Sfaturi si stiri pentru si despre sanatatea TA!!!

Ce medicament alegem? Medicamentul original sau genericul? Ce medicament alegem? Medicamentul original sau genericul?
Acest articol a fost citit de 7494 vizitatoriCe alegem? Medicamentul original sau genericul? Mai întâi să explicăm ce înseamnă medicament generic. Medicamentul generic este... Ce medicament alegem? Medicamentul original sau genericul?

Acest articol a fost citit de 7495 vizitatori

Ce alegem? Medicamentul original sau genericul?

Mai întâi să explicăm ce înseamnă medicament generic. Medicamentul generic este copia fidelă, mai ieftină a medicamentului original. Se respectă substanța activă și concentrația medicamentului original. Medicamentele generice sunt create după reţeta medicamentelor originale, sunt garantate de studii şi avizate de agenţiile de reglementare a medicamentului.

Imediat după ce medicamentul original își pierde patentul (brevetul de autenticitate) pe piața farmaceutică apar medicamentele generice, într-un număr mai mic sau mai mare, în funcție de Agenția Medicamentului și de producătorii dispuși să lanseze un generic.

În România cel puțin, numărul medicamentelor generice crește pe zi ce trece. Substanțe ca atorvastatină, rosuvastatină, venlafaxină, olanzapină au ajuns odată cu pierderea patentului de către original,  să aibă un număr de ordinul zecilor de medicamente generice.

Părerile sunt împărțite în ceea ce privește dezbaterea original versus generic.

Pe de o parte, se spune despre generice că sunt copii la indigo ale medicamentelor originale și că diferă decât ambalajul. Pe de altă parte, au apărut foarte multe mituri cum că diferă excipienții și că tocmai asta face  diferența între original și generic.  Dragoş Damian, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice subliniază că „excipienții nu influenţează nicicum efectul terapeutic şi nu dau reacţii adverse”.

Şi Agenţia Americană a Medicamentului şi Alimentului (FDA) le dă drept sigure, având „aceeaşi calitate, concentraţie şi puritate precum cele originale”.

În ceea ce privește prețul, acesta este mai mic în cazul medicamentelor generice decât cel al originalelor. Se pare că, prețul mai mare al originalelor se explică prin sumele mari cheltuite în fazele de  cercetare și aprobare ale medicamentului.

In esență atât originalul cât și genericul au aceeași substanță și sunt făcute după aceeași rețetă. Totusi există diferențe între ele în ceea ce privește răspunsul terapeutic apărut la pacient. Altfel spus, oamenii nu sunt toți la fel, fie că vrem sau nu, și atunci medicamentele, mai ales cele luate pe termen lung au efecte diferite, și nu de fiecare dată cele așteptate de noi. Aici intervine avantajul originalului…cel al studiilor testate si paratestate, avantaj ce astfel reduce variabilitatea care ar putea apărea.

Cum spuneam..prețul originalelor este mai mare decât cel al genericelor, astfel în farmacie, oamenii (în special pensionarii), din lipsa resurselor materiale preferă genericul. Oricât de blamate ar fi genericele, sunt preferate oricând decât să se renunțe definitiv la tratament, în special în cazul hipertensivilor, pacienților cu boli psihice etc.

 

 

 • Micky-Micky

  mai 13, 2012 #1 Author

  Daca ne permitem alegem originalul, daca nu copia…decat nimic mai bine sa fie totusi ceva.Nu?

  Răspunde

 • Ana

  noiembrie 16, 2011 #2 Author

  Bună Ella!
  In ultima săptămână am vizitat 3 firme producătoare de medicamente generice de la noi din ţară: Antibiotice, Magistra şi Labormed.
  Cei din aceste fabrici susţin sus şi tare că medicamentele lor sunt la fel de bune ca şi cele originale ba unii afirmă că sunt mai bune dpdv calitativ având in vedere faptul că folosesc tehnologii de fabricaţie şi echipamente de ultimă generaţie.
  La această chestiune legată de generice vs medicament original ei invocă studii de bioechivalenţă, faptul că au un control al calităţii strict, că respectă GMP-urile.
  Eu am fost plăcut surprinsă de ceea ce am văzut in aceste fabrici, de la aria de producţie, până la controlul calităţii şi depozitare insă totuşi există câteodată aceste diferenţe intre efectul medicamentului original şi cel generic.
  …cei de la firmele de generice nu acceptă termenul de copie, chiar se supără :))))
  O seară bună!

  Răspunde

  • Elle

   noiembrie 20, 2011 #3 Author

   Buna Ana!
   Mi se pare foarte interesant faptul ca ai apucat sa vizitezi deja 3 fabrici de medicamente 🙂 Te invidiez sincer, caci eu in cei 5 ani de facultate am vizitat decat Europharm Brasov..
   Fabrica Antibiotice Iasi are avantajul vechimii, a faptului ca are un trecut in Romania, ca pacientii o stiu de foarte multi ani, practic din mos,stramos si asta conteaza pentru ei, ba chiar sunt multi care specifica la un medicament neaparat sa fie de Antibiotice(in special la Amoxicilina, Ampicilina sau Ranitidina).
   Labormedul este dupa parerea mea, cea mai cunoscuta fabrica de generice din Romania, sau cea care s-a infiltrat cel mai bine in randul pacientilor. Au avantajul ca au multe produse, cu foarte multe generice si pretul la compensare foarte accesibil.
   Magistra..este o firma despre care nu stiu foarte multe..maxim imi vin in minte produse ca Diclofenac, Indometacin Supozitoare si Contracept-M ovule 🙂

   Dupa parerea mea, diferente sunt si vor fi intotdeauna intre original si generic..

   Răspunde

   • Ion

    noiembrie 6, 2017 #4 Author

    La ce te referi cind spui ca exista diferenta?la pret sau efectul medicamentului?

    Răspunde

    • Elle

     noiembrie 7, 2017 #5 Author

     Da sunt diferente atat la pret(originalul este mai scump decat genericul), cat si la excipienti, astfel ca excipientii influenteaza cum se absoarbe medicamentul, cat de repede se absoarbe si cat de repede apare efectul si cat dureaza acesta.

     Răspunde

Pareri

Intrebari Frecvente

%d blogeri au apreciat: