E – sanatatea

Sfaturi si stiri pentru si despre sanatatea TA!!!

Ce medicament alegem? Medicamentul original sau genericul? Ce medicament alegem? Medicamentul original sau genericul?
Ce alegem? Medicamentul original sau genericul? Mai întâi să explicăm ce înseamnă medicament generic. Medicamentul generic este copia fidelă, mai ieftină a medicamentului original.... Ce medicament alegem? Medicamentul original sau genericul?

Ce alegem? Medicamentul original sau genericul?

Mai întâi să explicăm ce înseamnă medicament generic. Medicamentul generic este copia fidelă, mai ieftină a medicamentului original. Se respectă substanța activă și concentrația medicamentului original. Medicamentele generice sunt create după reţeta medicamentelor originale, sunt garantate de studii şi avizate de agenţiile de reglementare a medicamentului.

Imediat după ce medicamentul original își pierde patentul (brevetul de autenticitate) pe piața farmaceutică apar medicamentele generice, într-un număr mai mic sau mai mare, în funcție de Agenția Medicamentului și de producătorii dispuși să lanseze un generic.

În România cel puțin, numărul medicamentelor generice crește pe zi ce trece. Substanțe ca atorvastatină, rosuvastatină, venlafaxină, olanzapină au ajuns odată cu pierderea patentului de către original,  să aibă un număr de ordinul zecilor de medicamente generice.

Părerile sunt împărțite în ceea ce privește dezbaterea original versus generic.

Pe de o parte, se spune despre generice că sunt copii la indigo ale medicamentelor originale și că diferă decât ambalajul. Pe de altă parte, au apărut foarte multe mituri cum că diferă excipienții și că tocmai asta face  diferența între original și generic.  Dragoş Damian, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice subliniază că “excipienții nu influenţează nicicum efectul terapeutic şi nu dau reacţii adverse”.

Şi Agenţia Americană a Medicamentului şi Alimentului (FDA) le dă drept sigure, având “aceeaşi calitate, concentraţie şi puritate precum cele originale”.

În ceea ce privește prețul, acesta este mai mic în cazul medicamentelor generice decât cel al originalelor. Se pare că, prețul mai mare al originalelor se explică prin sumele mari cheltuite în fazele de  cercetare și aprobare ale medicamentului.

In esență atât originalul cât și genericul au aceeași substanță și sunt făcute după aceeași rețetă. Totusi există diferențe între ele în ceea ce privește răspunsul terapeutic apărut la pacient. Altfel spus, oamenii nu sunt toți la fel, fie că vrem sau nu, și atunci medicamentele, mai ales cele luate pe termen lung au efecte diferite, și nu de fiecare dată cele așteptate de noi. Aici intervine avantajul originalului…cel al studiilor testate si paratestate, avantaj ce astfel reduce variabilitatea care ar putea apărea.

Cum spuneam..prețul originalelor este mai mare decât cel al genericelor, astfel în farmacie, oamenii (în special pensionarii), din lipsa resurselor materiale preferă genericul. Oricât de blamate ar fi genericele, sunt preferate oricând decât să se renunțe definitiv la tratament, în special în cazul hipertensivilor, pacienților cu boli psihice etc.

 

 

    Pareri

    Intrebari Frecvente

    indometacin supozitoare pret | medicament original | medicament original versus generic | medicamente generice vs originale | medicamente originale vs generice |