E – sanatatea

Sfaturi si stiri pentru si despre sanatatea TA!!!

Cand trebuie sa mearga gravida la medic? Cand trebuie sa mearga gravida la medic?
Sarcina este o stare fiziologica. De aceea trebuie perceputa ca atare de catre gravida. Dar sarcina necesita a fi urmarita cu atentie de catre... Cand trebuie sa mearga gravida la medic?

Sarcina este o stare fiziologica. De aceea trebuie perceputa ca atare de catre gravida. Dar sarcina necesita a fi urmarita cu atentie de catre medicul obstetrician, deoarece ea se poate complica (in 5-20% din cazuri), punand in pericol viata mamei si/sau a fatului.

Ingrijirea prenatala este un concept relativ nou in medicina, cu originile in Boston.

Unul din obiectivele principale ale consultatiei prenatale este identificarea sarcinilor cu risc (de dorit chiar de la prima consultatie prenatala), aceste sarcini necesitand o monitorizare speciala. Pe parcursul sarcinii, gravida va discuta in permanenta cu medicul ginecolog, pentru a intelege schimbarile prin care trece organismul ei(un studiu a aratat ca majoritatea gravidelor anxioase aflate in trimestrul 3 dau nastere frecvent la nou-nascuti cu scor Apgar mai scazut la nastere).

Inainte sa ramana insarcinata

Ideal este ca o femeie care isi planifica o sarcina sa efectueze o evaluare medicala inainte de a ramane gravida. In cadrul acestei consultatii se va efectua un control ginecologic, insotit de analize specifice (examen Babes-Papanicolau si examenele de secretie vaginala) si de analize generale (sange si urina). Se va consilia viitoarea gravida in privinta adoptarii unui mod de viata sanatos (de exemplu : renuntarea la fumat, la consumul de alcool), administrarea de vitamine (acid folic- administrat corect cu 3 luni inainte de sarcina), oprirea pilulelor contraceptive cu 3 luni inainte de a concepe un copil.

Identificarea factorilor de risc

Prima consultatie prenatala este esentiala pentru identificarea factorilor de risc, ce pot afecta mama si/sau fatul. Este consultatia in care se diagnosticheaza sarcina. In cadrul acestei consultatii se pot culege date despre:

  • antecedentele heredo-colaterale (afectiuni ale rudelor de grad l sau ll, de exemplu existenta unor boli in familie- hemofilie, diabet zaharat, feti malformati etc)
  • antecedentele personale fiziologice (de exemplu bolile copilariei – rujeola, rubeola, varicela etc)
  • antecedente personale patologice (de exemplu avorturi spontane, operatii, hipertensiune arteriala, diabet zaharat, afectiuni endocrinologice etc)
  • date despre conditiile de munca si trai

In cadrul primului consult se va efectua si examenul clinic general (masurarea greutatii, inaltimii, tensiunii arteriale si frecventa pulsului arterial) si examenul obstetrical. Medicul va recomanda gravidei setul de analize corespunzatoare primului trimestru : analize de sange si urina, completate de cele ginecologice.

Prima ecografie

Pentru a stabili localizarea sarcinii, varsta gestationala si viabilitatea produsului de conceptie se va efectua o prima examinare ecografica. Este important ca aceasta investigatie sa fie facuta in trimestrul l, pentru ca prin masuratorile efectuate la aceasta ecografie va putea fi stabilita cu acuratete varsta sarcinii, ce reprezinta o informatie extrem de importanta mai ales pentru femeile ce au cicluri menstrale neregulate.

In completarea acestui prim consult, medicul va face viitoarei mamici, recomandarile cu privire la urmatoarele controale, la igiena sarcinii(alimentatie, sport, activitate sexuala, imbracaminte).

Trimestrul II

Consultatiile prenatale din trimestrul II cuprind discutii despre evolutia sarcinii, exemenul clinic general, monitorizarea cresterii in greutate, valorile tensiunii arteriale. Se noteaza data aparitiei primelor miscari fetale(data perceperii PMF de catre gravida; acest lucru se intampla intre saptamanile 18-22 la prima sarcina si intre saptamanile 16-20 la urmatoarele sarcini). Tot in cadrul acestor consulturi se monitorizeaza bataile cordului fetal (BCF), se masoara circumferinta abdominala si inaltimea fundului uterin.

Ca investigatii importante sunt : dublu test (intre saptamanile 11-13), triplu test (intre saptamanile 16-18), cvadruplu test . Toate aceste teste sunt folosite pentru screeningul defectelor de tub neural si al anomaliilor cromozomiale (de exemplu trisomia 21=sindromul Down, trisomia 13, trisomia 18, sindromul Turner). Daca la unul dintre aceste teste apar modificari, in sensul unui risc crescut pentru malformatii fetale, urmatorul pas este efectuarea amniocentezei  (intre saptamanile 16-22 de sarcina), in cadrul careia se va efectua analiza cromozomilor fetali.

Tot in Trimestrul II, la gravidele cu incompatibilitate in sistem Rh se va recomanda depistarea anticorpilor anti Rh (in saptamana 28), analiza ce va fi repetata in trimestrul III.

Intre saptamanile 20 si 24 de sarcina se recomanda efectuarea examenului ecografic de morfologie fetala.

Trimestrul III

In cadrul consultatiilor prenatale din trimestrul III se vor urmari in mare aceeasi parametri ca si in trimestrul II. In plus, se va aprecia bazinul osos si cel moale al femeii gravide; se va efectua examenul local pentru aprecierea starii colului uterin, stabilirea prezentatiei fetale; se vor efectua analizele specifice trimestrului III (de exemplu cultura secretiei vaginale pentru depistarea streptococului tip B). Se va face profilaxia rahitismului (prin administrarea vitaminei D2), vaccinarea antitetanica, dozarea anticorpilor Rh- daca este cazul.

Pentru o sarcina normala , se vor efectua consultatii la interval de o luna pana la varsta gestationala de 28-32 saptamani, apoi la 2 saptamani intre saptamanile de sarcina 32-36 si saptamanal in ultima luna de sarcina (saptamanile 36-40).

Sper ca toate aceste informatii sa va fie de folos, iar pentru toate nelamuririle pe care le aveti, va sfatuiesc sa le discutati cu medicul dumneavoastra.

O sarcina fara probleme si o nastere usoara!

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Pareri

Intrebari Frecvente