E – sanatatea

Sfaturi si stiri pentru si despre sanatatea TA!!!

Cand romanul are prea mult timp liber.. Cand romanul are prea mult timp liber..
Intamplare reala din farmacie.. O pacienta de-a farmaciei, cu tratament cronic pentru hipertensiune arteriala a hotarat, la indrumarea medicului de familie, precum si din lipsa de fonduri... Cand romanul are prea mult timp liber..

Intamplare reala din farmacie..

O pacienta de-a farmaciei, cu tratament cronic pentru hipertensiune arteriala a hotarat, la indrumarea medicului de familie, precum si din lipsa de fonduri materiale sa nu mai ia medicamenutul original pentru unul dintre antihipertensive, dorind astfel sa incerce genericul (medicul nu a specificat genericul).

Si acum vine intrebarea: Care generic? Caci sunt mai multe (4-5 la numar..).

Astfel..pacienta vine la farmacie si solicita prospectele pentru toate cele 5 medicamente. Le ia acasa si timp de 2-3 zile le studiaza din scoarta in scoarta. Revine pacienta dupa aceste 2-3 zile, cu cele 5 prospecte conspectate (exact ca la scoala),  subliniat cu mai multe culori si numerotate efectele adverse, colorantii din comprimate/drajeuri. 

Nu bag mana in foc, insa daca ii dadeam extemporal din prospecte in mod sigur il trecea cu bine! :))

Bun..dupa toate acestea incepe sa vocifereze si ne traga la raspundere, ca de ce spunem ca au acceasi substanta activa si aceeasi concentatie, ca dansa a citit toate prospectele si ..ca prezinta foarte multe efecte adverse, in plus fata de medicamentul original, iar prospectele nu coincid unul cu altul, ca textul din ele nu este acelasi in toate, mot a mot ?

In astfel de situatii ce mai este de facut? Suntem de vina noi de informatia din prospectul medicamentului, sunt de vina medicii ca ofera pacientilor fara posibilitati materiale variante mai ieftine la medicamentele originale, sau nu specifica macar spre care anume dintre generice sa se indrepte? 

Din start, stim cu totii ca orice medicament pe langa avantaje poate aduce si efecte adverse, si mai mult nu este obligatoriu sa prezentam toate efectele adverse enumerate din prospect(unde la majoritatea scrie ca se pot intalni 1 caz la 1.000/ 1 caz la 10.000) . In plus multi pacineti hotarasc dupa ureche ca vor sa schimbe medicamentul original cu cel generic, pentru ca “s-a simtit mai bine cu el”, pentru ca medicul este prea ocupat sau plictisit sa il informeze, etc..

Eu cred ca prea multa informatie, lasata pe mana cui nu trebuie, de multe ori strica…

    Pareri

    Intrebari Frecvente