E – sanatatea

Sfaturi si stiri pentru si despre sanatatea TA!!!

Cand expira de fapt medicamentele? Cand expira de fapt medicamentele?
Este cunoscut faptul ca medicamentele care au depasit termenul de valabilitate pot da reacţii adverse mai severe si foarte important, isi pierd eficienta terapeutica.... Cand expira de fapt medicamentele?

Este cunoscut faptul ca medicamentele care au depasit termenul de valabilitate pot da reacţii adverse mai severe si foarte important, isi pierd eficienta terapeutica.

Ce nu se stie este faptul ca foarte multe dintre medicamente isi pastreaza eficienta inca o perioada după depasirea termenului înscris pe ambalaj. Din precauţie, producătorii de medicamente fixează de obicei un termen de valabilitate ceva mai mic decât cel real, constatat în urma unor studii specifice.

Perioada în care medicamentele mai pot fi folosite după expirare difera pentru fiecare produs farmaceutic în parte. De aceea, specialiştii au convenit asupra unor reguli generale : Atata vreme cat nu este vorba de un antibiotic sau de un tratament pentru boli grave, medicamentele pot fi administrate pe o perioada de pana la sase luni din momentul expirarii.expired-drugs

Cel mai mare studiu de acest fel a fost publicat în anul 2006, de Agenţia Americana pentru Controlul Medicamentelor si Alimentelor (FDA) si spunea ca 88% din tratamentele pastrate in Rezerva Nationala Strategica in eventualitatea unor situatii de urgenta ar avea o valabilitate cu cel puţin un an mai mare decât cea înscrisă pe ambalaj. Printre medicamentele aflate în această rezerva se numara analgezice, antibiotice, antivirale şi antimalarice. „Daca sunt depozitate corespunzator, multe medicamente pot fi administrate dupa data expirarii“, se arata in studiul publicat de „Revista de Ştiinţe Farmacologice”.

Există medicamente care au înscrisă pe ambalaj doar data la care acestea au fost fabricate. În asemenea situaţii, se consideră că ele au un termen de valabilitate standard, care este de cinci ani.

Cum se depozitează corect

Medicamentele pot deveni ineficiente sau chiar toxice cu mult înainte de expirare dacă sunt păstrate în condiţii necorespunzătoare de temperatură, lumină şi de umiditate. Contrar credinţei unor persoane, ele nu se păstrează mai bine la frigider. Depozitarea la temperaturi scăzute se face doar dacă este recomandată în prospect. În rest, medicamentele se păstrează la temperatura camerei şi nu trebuie expuse la soare. Nu este indicată depozitarea lor în dulapul din baie, pentru că umiditatea le poate deteriora. Medicamentele lichide se deteriorează mai repede decât cele solide în urma expunerii la căldură şi la umiditate.

 

    Pareri

    Intrebari Frecvente