Are aspirina vreo influență asupra circulației sângelui ? Și este vreo diferență între produse de genul Aspenter, Aspirin Cardio, Thrombo Ass etc și aspirina obișnuită ?
Iată 2 întrebări de care mă lovesc frecvent, fie din partea pacienților care ne calcă pragul farmaciei, fie cunoștințe, rude, etc.
Pentru început trebuie menționat faptul că, în mod abișnuit, aspirina (acid acetil salicilic) este folosită pentru acțiunea sa antiinflamatoare, antipiretică și analgezică și se administrează sub formă de comprimate de 500 mg.
Tot aspirina la doze mici (50-75-100 mg) are efect antiagregant plachetar, împiedicând formarea cheagurilor pe pereții vaselor sanguine. Astfel este împiedicată blocarea vaselor mici de către cheaguri . De aici indicația aspirinei in doză CARDIACĂ pentru prevenirea I.M (infarctul miocardic) și AVC (accidentul vascular cerebral).
De exemplu Aspenterul, una dintre variantele de aspirină cardiacă este special conceput pentru folosirea ca antiagregant plachetar.
Comprimatul de Aspenter este special conceput, este un comprimat filmat (adică nu este degradat de sucul gastric din stomac și se absoarbe la nivelul intestinului subțire) și are doar 75 de mg, în comparație cu cel de aspirină obișnuită care are 500mg . Fiind bine dozat, este respectată doza cardiacă și se administrează o singură dată pe zi. Mai mult, pacientul nu mai trebuie să împartă un comprimat (o pastila) de aspirina de 500mg în 5-7 bucați, înlăturând astfel riscul sa ia mai mult decât trebuie.
În speranța că am fost cuiva de ajutor, v-am prezentat diferențele dintre aspirina obișnuită și aspirina cardiacă(Aspenter) .