Timpul optim de administrare al medicamentelor raportat la mese
Din farmacieVă recomand.. mai 15, 2011 Elle 0
În rândurile ce urmează am să încerc să fac puțină lumină în ceea ce privește timpul potrivit de administrare al medicamentelor raportat la mese. Mai exact când trebuie să luăm medicamentul. Înainte, după, sau în timpul mesei? Ce este de facut dacă medicul sau farmacistul nu ne-au precizat acest lucru, iar prospectul nu ne ajută deloc?
În primul rând trebuie notat faptul că în general, dacă nu exista altă recomandare, medicamentele trebuie administrate pe stomacul gol, adica între mese (mai exact cu aproximativ 1 oră înainte de masă și la 2-3 ore după masa anterioară) pentru a favoriza absorbția, printr-un contact direct cu mucoasa tubului digestiv și pentru a evita interacțiunile cu alimentele și cu aciditatea sucului gastric și enzimele digestive.
Sunt unele medicamente a căror absorbție este mult diminuată de prezența alimentelor. Astfel în cazul acesta administrarea este obligatorie pe stomacul gol. Am cules un mic set de exemple: antihipertensive cum este captoprilul, inhibitoare al secreției gastrice cum este pirenzepinul (Gastrozepin, Pirenhexal)
Unele medicamentoase antiulceroase se transformă în produși activi protectori ai leziunii ulceroase, exclusiv în mediul acid gastric și este obligatorie administrarea pe stomacul gol, înainte de mese, cu 20-30 de minute. Astfel sunt : sucralfatul (Sucralan,Venter, Gastrofait) și subcitratul de bismut coloidal (De-Nol)
Regula se aplică și în cazul formelor farmaceutice enterosolubile (care nu se absorb la nivelul mucosei gastrice a stomacului, ci la nivelul intestinului subțire), care trebuie să ajungă fără întârziere în intestin, să elibereze substanța activă: de exemplu formele enterosolubile cu antiulcerosul omeprazol (Omeran, Omez, Ortanol, Losec).
Excepție de la această regulă fac substanțele medicamentoase iritante ale mucoaselor (neîncorporate în forme farmaceutice enterosolubile) care trebuie administrate pe stomacul plin, adică imediat după masă, pentru a reduce contactul direct cu mucoasa gastrică.
Exemple : acidul acetilsalicilic (Aspirina), analgezicele- antiiflamatoare (sunt acelea folosite în tratarea durerilor ușoare și moderate de cap, dinți, menstruale; ca de exemplu : ibuprofen= Nurofen, Ibalgin, Paduden, Advil, nimesulid=Nimesil,Aulin,Coxtral, ketoprofen= Ketonal, Profenid), corticosteroizii, cardiotonicele digitalice (Digoxina), teofilina și aminofilina (Miofilin,Theo SR, Teotard), sărurile de fier antianemice (Ferro-gradumet, Maltofer, Tradyferon, Ferro-folgamma), sărurile de potasiu.
Indicații precise privind momentul administrării per os (orale), raportat la mese :
Înainte de mese cu 30 de minute : antispastice (Debridat,NoSpa,Scobutil,Motilium), anorexigene (care taie pofta de mâncare, folosite în curele de slăbire), orexigene, stimulante ale secreției gastrice, hipoglicemiante, coleretice(medicamente care stimuleaza secretia biliară a ficatului : Anghirol,Mag Anghinar, Bilichol, Rowachol), hepatoprotectoare.
Dimineața înainte de micul dejun, cu 30 de minute : purgative, antihelmintice (Zentel), diuretice (furosemid, spironolactonă, spironolactonă+furosemid= Diurex, indapamidă= Tertensif, Rawel, Indapamid, Impamid, Diuremid).
În timpul sau imediat după mese: substituenții secreției gastrice (acid clorhidric, pepsină),
După mese, la 30-120 minute : antiacide (Dicarbocalm, Maalox, Rennie, Almagel), Triferment,Amrase, Mezym Forte, Kreon), colecistochinetice (Fiobilin, Colebil), hipocolesteterolemiante.
No comments so far.
Be first to leave comment below.