Antioxidantii si durata vietii
Sfaturi utile iulie 27, 2012 Elle 0
Antioxidantii sunt substantele care apara organismul de efectele daunatoare ale unor molecule denumite “radicali liberi”, care se acumuleaza in organism si sunt daunatori. Inclinarea balantei antioxidanti/radicali liberi catre radicalii liberi duce la distrugerea celulei, imbatranirea si chiar moartea ei.
Vitamina C
Este importanta in regenerarea organismului si are rol important in prevenirea cancerului si in sustinerea functionarii sistemului imunitar.
Vitamina A
Sub forma de provitamina A are rol important in preventia bolilor dermatologice si oftalmologice.
Licopenul
Este o substanta cu efecte antitumorale in cancerul de prostata, san, vezica urinara, pancreas, plamani, piele, in cancerul cervical, ovarian, uterin, intestinal. Licopenul reduce semnificativ riscul ateroslerozei, iar incidenta infarctului miocardic scade cu 20-50%. In consumul de licopen se pun mari sperante pentru prevenirea bolilor neoplazice, degenerative si a maladiei Alzheimer. Sa nu uitam ca licopenul este cel mai important reprezentant al familiei antioxidantilor.
Luteina
Efectul antioxidant al luteinei se manifesta nu numai la nivelul aparatului vizual, dar si la nivelul altor organe, precum si in cadrul unor lanturi metabolice, putand fi utilizata cu rezultate bune de catre toti cei carora li s-a recomandat consumul de antioxidanti, pentru prevenirea bolilor cardiovasculare, a cancerului de prostata etc. Efectul luteinei este amplificat de licopen, cu consecinte deosebite in ceea ce priveste scaderea colesterolului sangvin si incetinirea sau stoparea degenerarii moleculare.
Coenzima Q10
Are rol important de antioxidant prin inactivarea radicalilor liberi responsabili de distrugeri celulare. Coenzima Q10 ofera organismului energie si ajuta la functionarea inimii si ficatului. Co Q10 a fost introdusa in tratamentul insuficientei cardiace in Japonia, inca din 1974.
O parte din alimentatie cuprinde si o gama de antioxidanti. Cercetatorii din Institutul de preventie a cancerului spun ca e nevoie de 9-13 portii de legume si fructe proaspete / zi pentru a avea un nivel de antioxidanti corespunzator. La ora actuala sunt studii care spun , ca din pacate calitatea acestora s-a redus considerabil chiar daca este vorba de fructe si legume din culturile proprii, acest lucru datorandu-se poluarii si radiatiilor. Putem asadar vorbi de o “foame calitativa ” in zilele noastre, astfel incat utilizarea suplimentelor cu antioxidanti a devenit o necesitate.
Dar cum stim care e nivelul de antioxidanti necesar organismului nostru ? Exista un instrument numit scanner biophotonic, care in mod non-invaziv, cu ajutorul unei raze de culoare albastra, cu energie scazuta, in doar doua minute, masoara din palma nivelul de antioxidanti din organism. Acest lucru ofera un biomarker precis si fidel al starii generale de sanatate, al imunitatii organismului si gradului de imbatranire a celulelor.
Dezvoltat de doctorii si fizicienii de la o universitate de renume din SUA, scanner-ul este primul si singurul din lume care masoara nivelul de antioxidanti printr-un principiu non-invaziv care a primit premiul Nobel in 1930 – stectroscopia.
Cosumul de legume si fructe proaspete e obligatoriu pentru fiecare dintre noi. Aportul complementar de suplimente nutritive e uneori necesar. Scannerul biophotonic ne ajuta sa verificam daca tot ceea ce noi consumam ne ofera o protectie antioxidativa corespunzatoare a organismului.
Trebuie sa retinem faptul ca sanatatea nu reprezinta doar absenta bolii, ci si o consecinta a tuturor deciziilor noastre in ceea ce priveste propriul organism si ea nu are pret.
No comments so far.
Be first to leave comment below.