Din 2012 sanatatea costa…
Rezidentiat decembrie 12, 2011 Elle 1
Dupa cum am aflat din mass-media, se pare ca incepand cu 2012, romanii vor plati o parte din costurile unor servicii medicale. Nu este niciun zvon, deoarece aceasta coplata a fost publicata deja in Monitorul Oficial si va intra în vigoare din ianuarie 2012. Sunt insa si clase sociale care vor fi scutite de plata serviciilor medicale.
[red_box]Astfel, din ianuarie 2012, atunci cand vom merge la medicul de familie pentru consultatie vom scoate din buzunar, cel mai probabil, 5 lei. Iar pentru o consultatie la medicul specialist vom plati 10 lei. Acestea sunt sumele pe care Ministerul Sanatatii le preconiza la momentul adoptarii actului normativ din noiembrie 2010. Suma maxima pe care un pacient roman o poate plati intr-un an prin acest sistem este de 600 de lei. Altfel spus, odată atins acest plafon, pacientul beneficiaza de gratuitate la urmatoarele consultatii sau servicii medicale.[/red_box]
Categoriile de pacienti scutite de coplata sunt : persoanele in varsta, cu pensii mai mici de 740 de lei, precum si copiii, pana in varsta de 18 ani. Introducerea acestui sistem de coplata constituie unul dintre angajamentele Guvernului in acordul de imprumut cu FMI.
Pentru ce afectiuni nu se percep tarife
- sedinţe de chimioterapie, radioterapie hemodializa;
- bolnavii cronici inscrisi in programele nationale de sanatate;
- urgente medico-chirurgicale, accidente rutiere, casnice, de munca, plaga prin taiere, impuscare, apendicite acute, pancreatite acute, colecistite acute, fracturi, infarct, accidente vasculare cerebrale, come, colica biliara etc. (pentru aceste afectiuni nu se percepe coplata, pana la stabilizarea pacientului).
- de asemenea, pentru nastere nu se incaseaza coplata!
- copiii sub 18 ani; tinerii intre 18 ani si 26 de ani, daca sunt elevi, absolventi de liceu, pana la inceperea anului universitar, dar nu mai mult de trei luni; ucenicii sau studentii, daca nu au venituri din munca; pensionarii cu venituri numai din pensii de pana la 740 de lei pe luna.
Dupa aceste noi informatii aflate, am si eu o intrebare..bun..mergem la medicul de familie sau cel specialist, platim acea suma ce reprezinta coplata serviciilor medicale. Dar interesul medicului pentru calitatea serviciului medical fata pacient se va imbunatati in vreun fel ? Sau ramane acelasi sistem sanitar plictisit si de cele mai multe ori sictirit ?