Boala gură-mână-picior
Sfaturi utile august 1, 2011 Elle 0
În ultimele zile am întâlnit, în farmacie, numerose cazuri de copii diagnosticați cu boala Gură-Mână-Picior. Această boală este determinată de un virus și afectează copiii cu vârste cuprise între 2 și 6 ani.Este extrem de contagioasă, fiind transmisibilă prin tuse, strănut, salivă sau prin contact direct.
Perioada de incubație este între 3 și 6 zile.
Care sunt manifestările clinice ?
La 3-7 zile de la expunere, copiii încep să se simtă rău, scade pofta de mâncare. Asta deoarece copii pot avea leziuni în gât. După una- două zile, apar leziuni și în cavitatea bucală. La început se prezintă ca niște pete mici roșii pe limbă, gingii sau mucoase, iar după un timp pot ulcera. Apoi, după 1-2 zile apar pete roșii pe întreg corpul, localizate cu precădere pe palme și tălpi.Aceste pete au tendința de a se transforma în vezicule. Trebuie menționat faptul că petele nu produc mâncărimi. Alte semne ale bolii dureri de gât, febră ușoară și stare generală proastă.
Este nevoie de intervenția medicului?
Dacă febra ajunge la 39 grade Celsius sau dacă nu trece în 4-5 zile, doctorul trebuie chemat pentru a verifica apariția unei infecții secundare.
Deasemenea , hidratarea este foarte importantă în această situație. Astfel, multă atenție la semnele deshidratării. Câteodată copilul poate refuza să înghită din cauza durerii. Așa că dacă nu mănăncă sau nu bea și copilul care poartă scutec nu a udat niciun scutec în mai mult de 6 ore, cheamați medicul.
Cum îngrijim copilul bolnav?
Deși trebuie așteptat între 7 și 14 zile, cât îi trebuie virusului să fie neutralizat în mod normal, se pot administra o suspensie de paracetamol sau ibuprofen (Ibalgin Baby, Nurofen Sirop )la recomandarea medicului.
Iar pentru a evita deshidratarea trebuie insistat cu lapte, apă sau suc diluat pentru copiii mai mari.
Foarte important ! Antibioticele nu au efect asupra acestei boli !
No comments so far.
Be first to leave comment below.