6 adevaruri despre sarcina
Sfaturi utile martie 9, 2012 Elle 0
1. Forma burticii proeminenta sau nu- este un indiciu privind sexul viitorului copil?
Nu! Doar ecografia efectuata dupa 16 saptamani de sarcina poate dezvalui sexul bebelusului, dar exista un semn de intrebare chiar si pe acest rezultat ecografic.
2. Greturile matinale sunt primele semne ale sarcinii ?
Fals! Acestea apar de obicei in primul trimestru de sarcina, asociate cu alte simptome(absenta menstruatiei, oboseala, dureri de cap, somnolenta si altele), dar greturile nu sunt obligatorii in cazul tuturor femeilor care raman insarcinate.
3. Gravida trebuie sa manance pentru doi?
Nu! A purta in burtica o fiinta nu le indreptateste pe viitoarele mame sa manance oricat, orice si oricand. Dimpotriva, femeile insarcinate trebuie sa acorde mai multa atentie alimentatiei, sa manance zilnic fructe si legume proaspete, carne de calitate, produse lactate. In niciun caz, viitoarele mame nu vor dubla cantitatea de hrana pe considerentul ca trebuie sa manance pentru doua persoane.
Atentie! Femeile care pe timpul sarcinii iau in greutate mult peste limita normala (10-12 kilograme) risca sa dezvolte complicatii (diabet gestational, hipertensiune etc) si/sau sa aduca pe lume copii obezi.
4. Sunt permise calatoriile cu avionul in primul si ultimul trimestru de sarcina ?
Da! Gravidele pot calatori cu avionul oricand isi doresc acest lucru, cu exceptia celor care sufera de hipertensiune arteriala, diabet, boli ostetricale sau de alta natura.
Problema este ca unele companii aviatice nu permit zborul cu avionul in cazul gravidelor cu sarcina avansata(peste 7 luni), din cauza riscului nasterii premature, ceea ce ar impune aterizarea de urgenta.
5. Medicamentele sunt contraindicate in timpul sarcinii ?
Fals! Unele medicamente sunt utile si benefice in timpul sarcinii, dar trebuie administrate doar la recomandarea medicului care supravegheaza sarcina.
Trebuie stiut ca doar cateva suplimente nutritive s-au dovedit sigure 100% pentru gravide. In rest, majoritatea medicamentelor prezinta riscuri in timpul sarcinii, dar pot fi administrate daca beneficiile sunt mai mari decat riscurile. Insa numai medicul este in masura sa decida acest lucru. Automedicatia este contraindicata in timpul sarcinii.
6. Pofta de capsuni in toiul noptii trebuie indeplinita imediat, altfel se intampla ceva rau?
Fals! Poftele nu au nicio relevanta pentru starea sarcinii. Sunt mai degraba niste capricii, care apar pe un fond de instabilitate emotionala a femeii in perioada sarcinii. Intradevar, gravidele pot resimti mai acut senzatia de foame din cauza modificarilor hormonale si a cresterii secretiei gastrice, iar pentru ca in subconstientul lor este foarte bine intiparit mitul poftelor, atunci este usor de inteles de ce isi exprima unele preferinte pentru anumite alimente.
No comments so far.
Be first to leave comment below.