Cum ții diabetul sub control ?
Vă recomand.. iunie 1, 2011 Elle 2
Știai că principiile de bază pentru a ține sub control diabetul, în afară de medicamentele prescrise de medicul specialist, sunt 3 : regim alimentar, exerciții fizice și plante ?
1. În regimul alimentar evită : zahăr, miere, dulceață, înghețată, ciocolată; fructe ca : struguri, prune, pere, banane, stafide, smochine; siropuri, cola; băuturi alcoolice ca : lichior, vermut.
2. Exercițiile fizice recomandate: plimbări zilnice de 30 de minute, alergatul ușor, fotbalul, tenisul.
3. Plantele te pot ajuta să scazi sau să renunți la doza de antidiabetice orale (diabet tip ll) sau la scăderea dozei de insulină (diabet tip l).
Că tot vorbeam despre puterea miraculoasă a plantelor, ia să vedem ce putem găsi într-o farmacie ca supliment alimentar pentru a ține sub control diabetul (bineînteles alături de tratamentul antidiabetic, individualizat de către medicul specialist în funcție de tipul de diabet și de pacient).
În primul rând există ceaiuri cu efect antidiabetic , ca de exemplu :
Ceaiul De Afin (frunze sau fructe) – Se prepară o infuzie din 1-2 lingurițe/ 1-2 pliculețe la o cană cu apă și se pot bea 2-3 căni cu ceai pe zi, înaintea meselor principale.
Ceaiul De Teci De Fasole – Cum se prepară decoctul ? Se fierbe o lingură de produs în 250 ml apă timp de 10-15 minute, se strecoară și se pot consuma 2- 3 căni pe zi, înaintea meselor principale.
Ceai Rădăcină De Brusture – Se prepară o infuzie (1-2 lingurițe la o cană). Se beau 2-3 căni pe zi.
Ceai De Frunze De Dud – Se prepară o infuzie (2 lingurițe la cană) . Se beau 2-3 căni pe zi.
Acestea pot exista și în combinații gen : Ceai Laridiab (pastai de fasole fara seminte, afin, urzica, nuc, salvie, anghinare ), Ceai Pentru Diabet – Fares (frunze de afin, rădăcină de brusture , urzică vie , frunze de dud .
După ceaiuri găsim și suplimente sub formă de comprimate sau capsule :
Momordica de la Hofigal : Hipoglicemiant, hipocolesterolemiant, remineralizant, vitaminizant. Conține planta Momordica Charantia 500mg pe capsulă. Copii: 1-3 capsule/zi în funcție de afecțiune și de nivelul glicemiei. Adulți: 2-6 capsule/zi în funcție de afectiune și de nivelul glicemiei. Administrarea se face dupa sfatul medicului. Precauții în timpul sarcinii – administrarea se face la indicație și sub supaveghere medicală (poate provoca avort).
Tot de la Hofigal avem Fitodiab: hipoglicemiant, hipolipemiant, antioxidant. Se recomandă în :diabet zaharat de tip II (insulino – independent ) cu sau fără exces ponderal, poate fi asociat insulinoterapiei in diabetul zaharat de tip I ( insulino-dependent ) , inducând o mai bună echilibrare a bolii . În aceste cazuri însă , insulinoterapia nu va fi intreruptă .
Conține : pulberi de fructe de afin – 0,200 g, frunza de dud alb – 0,020 g, teci de fasole fara seminte – 0,015 g, frunze de mesteacan -0,015 g, excipienti pentru comprimare – pana la 0,450 g. Se administrează : ca supliment alimentar, dependent de tipul bolii și de nivelul glicemiei , doza utilizată variază între 2-6 comprimate / zi . Pentru a evita eventualele iritații gastro-duodenale , la bolnavii cu ulcer gastric sau duodenal , comprimatele se vor administra în timpul mesei .
Diabecon de la Himalaya : conține o serie de plante cu proprietăți hipoglicemiante culese din India. Acest produs se poate administra astfel: la adulți – 2-3 tablete de 2-3 ori pe zi.
Toate produsele prezentate mai sus sunt suplimente alimentare care nu înlocuiesc medicația hipoglicemiantă clasică!
Ele sunt adjuvante în tratamentul diabetului. Este indicat înainte de administrare să consultați medicul sau farmacistul !