E – sanatatea

Sfaturi si stiri pentru si despre sanatatea TA!!!

Alergia alarmanta la Ambrozia Alergia alarmanta la Ambrozia
Alergia la Ambrozia este relativ recenta la noi in tara, sa fie cunoscuta de 2 maxim 3 ani la noi. Ambrozia este o planta... Alergia alarmanta la Ambrozia

Alergia la Ambrozia este relativ recenta la noi in tara, sa fie cunoscuta de 2 maxim 3 ani la noi. Ambrozia este o planta salbatica care creste pe zonele lasate in paragina. Infloreste in lunile august-septembrie.

Bun..suficienta descriere, cel mai important lucru de precizat este potentialul alergenic foarte mare al ambroziei, atunci cand polenul acesteia este inhalat.

Iata ca in perioada sfarsitul lui august – septembrie apar numeroase cazuri de alergii urate la ambrozie.

Cum se manifesta alergia la Ambrozie?

  •  rinoreea ( scurgere nazala apoasa, chinuitoare, ce dureaza intre doua si trei saptamani).
  • stranutul in rafale (multe stranuturi legate intre ele, extrem de obositoare) si senzatia de nas infundat (nu poti respira pe nas, ci doar pe gura).
  • pruritul nazal (senzatia de mancarime la nivelul nasului) este asociat cu pruritul ocular (mancarimea ochilor), senzatiile provocate fiind extrem de chinuitoare.
  • La nivelul ochilor apare si roseata (eritem conjunctival), lacrimarea si edemul palpebral (umflarea pleoapelor).
  • In cazul persoanelor astmatice, polenul ambroziei poate declansa tuse si crize de astm care trebuie tratate corespunzator, conform schemelor prescrise de catre medicul alergolog.

Cu ce tratam simptomele asociate, alergiei la Ambrozie?

In primul rand cu un antihistaminic oral (de inghitit): de genul Aerius, Borenar, Tamalis, Xyzal : de obicei se administreaza 1 comprimat seara (are efect 24 ore), insa in cazuri mai complicate de alergie se pot asocia 2 antihistaminice : unul dimineata si altul seara.

Apoi urmatorul simptom vizat este manifestat la nivel nazal, aici este indicat un spray pe baza de corticosteroizi : de genul Avamys, Nasonex, Flonase : se administreaza un puf/ nara dimineata si seara, sau cu antialergic de genul : Allergodil Spray Nazal

Iar la nivel ocular actionam cu picaturi oftalmice antialergice : Alergorom(cromoglicat de sodiu),  Allergodil(azelastina), Nostamine(nafazolina+clorfeniramina), Spersallerg (antazolina+tetrizolina), Opatanol (olopatadina), administrate intraocular : 1-2 picaturi de 2-4 ori pe zi.

 

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Pareri

Intrebari Frecvente